Merkez Bankasının perşembe günkü toplantısının özetinde “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” dendiği dün açıklandı ama bunu diyen eski Başkan Ağbal cumartesi günü görevden alınmıştı.

Böyle olur Saray iktidarının Merkez Bankası toplantısı

Ekonomi Servisi

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal 18 Mart’ta son kez Para Politikası Kurulu’na (PPK) başkanlık etti ve bu toplantıda politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarıldı. 20 Mart’ta ise Naci Ağbal görevden alındı ve bu kararla piyasalar alt üst oldu. Cuma günü 7,21 TL olan dolar kuru, pazartesi günü 7,90 TL’nin üzerini gördü.

Öte yandan 18 Mart’taki PPK toplantısının özeti dün Merkez Bankası tarafından yayımlanınca trajikomik bir görüntü ortaya çıktı. Merkez Bankası PPK toplantı özetinde “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” dedi ancak söz konusu parasal sıkılaştırmaya giden son Merkez Bankası başkanı artık görevde değildi. Bu durum sosyal medyada da ekonomistler tarafından tiye alındı. Tek tuhaflık bununla da sınırlı kalmadı. Toplantı özetinde “faiz artarsa enflasyon da artar” önermesine prim verilmedi. Konuya ilişkin özetteki ifadelere şu şekilde yer verildi;


“2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Son dönemde kredilerdeki hızlanma eğilimi, yükselen küresel enflasyon beklentilerine bağlı olarak finansal piyasalarda artan oynaklıklar ve uluslararası emtia fiyatlarında gözlenen artışların enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu risklerin fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentileriyle etkileşimi yakından takip edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır”.

Merkez Bankası’nın yeni başkanının bu toplantı özetine ne yorum yaptığı bilinmiyor. Ancak yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun bu metne katılmadığı Yeni Şafak’taki yazılarından ortaya çıkıyor. Kavcıoğlu dünyada hiçbir merkez bankası başkanının savunmadığı hatta aklına dahi gelmeyen, çünkü bilimsel dayanağı olmayan “faiz enflasyonun nedenidir” tezini savunuyor. 16 Ekim 2018’de Yeni Şafak’ta yayımlanan yazısında yeni TCMB Başkanı Kavcıoğlu şu ifadeleri kullanıyor;

“Yüksek enflasyon mu faizin yükselmesine yol açar yoksa yüksek faiz mi enflasyonu yükseltir? İki tarafı da savunanlar var. Ancak, yüksek faizin enflasyonu artırdığı görüşü genelde daha fazladır.

Faizlerde indirime giderek maliyetler üzerinde oluşan baskıyı biraz hafifletir ve enflasyonda düşüş sağlayabiliriz”.