‘Boyun Eğmeyenler’ sağcıların hedefinde

Prof. Dr. Ali ARAYICI / Paris

Fransa’da aşırı sağcı, ırkçı, faşistlerin saldırılarında artış var. Hazirandaki seçimlerde aşırı sağcı, ırkçı ve faşist Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birleşme Cephesi’nin (RN) 91 milletvekili ile Ulusal Meclis’te güçlü bir muhalefet oluşturmasının bunda etkisi var. Yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı ile beslenen RN’nin genel seçimlerde güçlenerek çıkması, giderek daha da hrçınlaşmasını ve saldırgan bir politika izlemesini beraberinde getirdi. Bunun etkilerini gerek Ulusal Meclis’teki eylemlerinde gerekse de güncel yaşamda kendisinden olmayan sol ve komünist akımlara karşı saldırgan tutumlarında görüyoruz.


RN’nin etkin olması Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a en büyük darbeyi indirdiği gibi, Ulusal Meclis’te de mutlak çoğunluğu elde etmesine engel oldu. Macron hükümeti, yeni kanunlar çıkarmak için, merkez sağa ve aşırı sağcı, ırkçı ve faşist bir partiye gereksinme duyuyor. Seçim esnasında verdiği kimi politikalarını uygulamakta güçlük çekiyor. Tam da bu nedenle Macron, aşırı sağcı ve merkez sağdaki partilerle müzakere etmek zorunda kalıyor. Bu durum da, her geçen gün derinleşen demokratik bir krizin işareti olabilir.

FAŞİST SALDIRILARDA ARTIŞ YAŞANIYOR

RN lideri Marine Le Pen, Ulusal Meclis’te ve sosyal medya üzerinden göçmen düşmanlığını sürekli gündemde tutarak “göçmenlerin geldikleri ülkelere geri gönderilmesini” savunan bir politika izliyor. Macron hükümetinin, ülkede “kaçak” olarak çalışan on binlerce belgesi olmayan işçinin yasal statüye kavuşması ve “kalifiye göçmen alımı”na yönelik göçmen politikasını eleştiriyor. Bunun Ulusal Meclis’te onaylanmasına engel oluyor.
Ulusal Meclis’te sürekli olarak Boyun Eğmeyenler, Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistlerin birleşerek oluşturduğu NUPES’in (Halkın Yeni Ekolojik ve Sosyal Birliği) milletvekillerine saldırıyor. Meclis dışında ise Le Pen’in yandaş ırkçı ve faşist grupları NUPES’in halka yönelik düzenledikleri toplantıları, yürüyüşleri engelliyor ve hatta silahlı saldırıda bulunuyor.

SOLCULARA SALDIRIYORLAR

Kısa bir süre, 7 Aralık’ta, RN yanlısı aşırı sağcı silahlı faşistler, Bordeaux’da Jean-Luc Melanchon’nun lideri olduğu Boyun Eğmeyenler’in (FI) düzenlediği konferansa saldırdı. Üniversitelerin sorunları yerinde görmek için etkinlik yapan Boyun Eğmeyenler milletvekilleri Louis Boyard ve Carlos Bilongo’nun, Bordeaux Üniversitesi’nde düzenlenen halka açık etkinliğini demir çubuklarla donanmış 20-30 kadar kişi engellemeye çalıştı.

Üniversitenin güvenlik görevlileri faşistleri engellemeye çalışsa da saldırganlar önlenemedi. Kar maskeleri, demir çubuklar, teleskopik coplar ile “herkes solculardan ve komünistlerden nefret ediyor” sloganları atarak Boyard ve Bilongo’ya karşı saldırdılar. Her iki milletvekili de yaptıkları basın toplantısında, otuz kadar aşırı sağcı faşistin kendilerine saldırdıklarını açıkladılar.

Boyun Eğmeyenler’den yapılan açıklamada, “Bu ‘silahlı faşist çetenin’ eylemini kınıyoruz ve İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’den aşırı sağ grupların gerçekten dağıtılmasını talep ediyoruz” denildi.

KİMLİKÇİ KUŞAK FAŞİSTLERİ

NUPES milletvekillerine ve yandaş partililere yönelik ırkçı ve faşist saldırılarda büyük bir artış oldu. Mayıs 2021’de, feshedilen Le Pen yanlısı ırkçı ve faşist “Kimlikçi Kuşak” grubu, özellikle Lyon’da başka isimler ve biçimler altında varlığını korudu.

Boyun Eğmeyenler (FI) milletvekilleri, ırkçı ve faşistlerin 5 Aralık’ta Lyon’da "dövüldüğünü" anımsattılar. Bu nedenle, bunlar bahane edilerek kendilerine yönelik faşist şiddet uygulandığını belirttiler.

“İşime Dokunma” programında Tunus kökenli Cyril Hanouna, C8 kanalının sahibi aşırı sağcı Vincent Bolloré’yi eleştirdiği için, canlı yayında hakarete uğradı. Ulusal Meclis’te “göçmenlere yönelik” bir tartışma esnasında, Afrika kökenli FI milletvekili Carlos Martens Bilango, RN milletvekili Grégoire de Fournas’ın söylediği "Afrika’ya geri dönmesine izin verin!" gibi ırkçı bir sloganın hedefi oldu. Bu IRKÇI şiddet karşısında, NUPES’li milletvekilleri bir soruşturma komisyonu oluşturulması talebinde bulundular.

Özetle Fransa’da parlamentoda da sokaklarda da, medyada da aşırı sağcı, yabancı düşmanı şiddet ve saldırılar tırmanıyor.