Dünyaca ünlü “Çavuş Üzümü”nün tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Başvuru sonucunda Coğrafi İşaret alınması için onay bekleniyor. Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Günel, coğrafi işaretin alınarak tescillenmesi neticesinde artık Çavuş Üzümü ihracatından gümrük vergisi alınmayacağını, pazarlama olanaklarının artacağını ve Çavuş Üzümü’nün değerinin çok daha artarak ada turizmine de katkı […]

‘Bozcaada Çavuş Üzümü’ tescilleniyor

Dünyaca ünlü “Çavuş Üzümü”nün tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Başvuru sonucunda Coğrafi İşaret alınması için onay bekleniyor.

Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Günel, coğrafi işaretin alınarak tescillenmesi neticesinde artık Çavuş Üzümü ihracatından gümrük vergisi alınmayacağını, pazarlama olanaklarının artacağını ve Çavuş Üzümü’nün değerinin çok daha artarak ada turizmine de katkı sağlayacağını ifade etti.

İbrahim Günel

SS Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, adanın altın değeri olan Çavuş Üzümü’nün coğrafi işaret alarak tescil edilmesi için geçen yıldan bu yana araştırmalar ve çalışmalar yürütüyor.

7 sene önce de girişimleri yapılan ancak o dönem sonuç alınamayan çalışmayı en baştan tekrardan başlatan ve bu konuda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte protokol imzalayarak bilimsel çalışmalar yapan kooperatif, üniversite ile yapılan bilimsel çalışmanın neticesinde Bozcaada’da yetişen Çavuş Üzümü’nün sadece bu yörenin ikliminde yetişebilen ve diğer çavuş üzümlerinden daha farklı ve üstün özellikleri olduğunun ortaya çıkartan raporlarla da kanıtladı.

Yaklaşık 2 buçuk ay önce bilimsel çalışmalar ve raporlar tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderilen başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu adına görevli bilim insanları tarafından incelenecek ve incelemeden herhangi bir sorun çıkmazsa Çavuş Üzümü’nün coğrafi işaretlenmesi yapılarak tescil edilmiş olacak. İnceleme sonucunda eksik bir çalışma ortaya çıkarsa da kooperatif ve üniversite bu eksikliği tamamlayarak tekrar başvuruya gönderecek.

Başvurunun onaylanması takdirde adanın alameti farikası Çavuş Üzümü’nün Coğrafi İşaretlemesi yapılarak sadece bu yörenin ikliminde yetişebilen bir ürün olduğunun tescilleneceğini aktaran Günel, böylelikle Çavuş Üzümü’nün ihracatının yapılması takdirde gümrük vergisinden muaf olacağını, pazarlama faaliyetlerinin artabileceğini ve marka değerinin artarak turizmin ve bağcılığın birbirine pozitif etki yapacağını vurguladı.