Bozcaada’da doğa ve film konuşulacak

MUSTAFA DERMANLI - BOZCAADA

10-14 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne (BIFED) sayılı günler kaldı. Uluslararası yarışma, Gaia Öğrenci ve Panorama kuşağında 49 filmin izleyiciyle buluşacağı festivalde jüri üyeleri de kısa süre önce belli oldu.

Uluslararası Yarışma kategorisinin jürisinde daha önce BIFED’de gösterilen “Sugar Blues” filminin yönetmeni Andrea Culkova, birçok kısa ve uzun metraj film çalışması bulunan ve “Belleğin Renkleri” kitabının yazarı Erdal Buldun, Trento Film Festivali’nin seçim komitesi üyelerinden Heidi Gronauer, televizyon ve sinema yapımcısı Suzana Amado ile “Teyzem” ve “Hayallerim, Aşkım ve Sen” da dahil olmak üzere sekiz filmin senaryosunu yazan, “Anlat İstanbul”, “Ara”, “Gölgesizler” gibi birçok filmi ise hem yazıp, hem yöneten Ümit Ünal olacak.

Gaia Öğrenci kategorisi jürisinde ise “Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler” kitabının yazarı ve Açık Radyo’da “Sudan Şeyler” programı hazırlayan Akgün İlhan, İstanbul Üniversitesi Ticaret Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde öğretim görevlisi Zafer Topaloğlu ve kurucusu olduğu Fitcarraldo Cineclub 2001 yılından beri 600 civarında film, kısa film ve belgesel gösteriminde bulunan Raffaella Spadola yer alacak.

Uluslararası Yarışma kategorisinde 11 belgesel büyük ödül için yarışırken, Gaia Öğrenci ödülü için de 7 belgesel jürinin ve izleyicilerin karşısına çıkacak. Panorama kategorisinde gösterilecek 30 belgesel ile festivalde 50’ye yakın film izlenecek. Ayrıca BIFED Koordinatörü Ethem Özgüven’in yönetmenliğini üstlendiği “Kötü Tohum” belgeseli de BIFED’de özel gösterim ile adalıların ve sanat severlerin karşısına çıkacak.

10 – 14 Ekim tarihleri arasındaki gösterimler Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de gerçekleşecek. Film gösterimlerinin haricinde de resim sergisi, çocuklara ve yetişkinlere atölyeler ve birçok etkinlik de gerçekleşecek.

bozcaada-da-doga-ve-film-konusulacak-517123-1.

GAZETEMİZİN DE BASIN SPONSORLARINDAN OLDUĞU BIFED’DE GÖSTERİLECEK FİLMLERDEN ÖNE ÇIKAN 10 FİLMİ SİZLER İÇİN DERLEDİK.

Dönmek, David Fedele & Kumut Imesh, Uluslararası Yarışma

Batı Afrikalı göçmen ve mültecilerin hikâyeleri yıllar boyunca yabancı gazetecilerin gözünden anlatıldı. Şimdi ise karşımızda içeriden anlatılan bir göç hikâyesi var. Hem bir yolculuk hikâyesi hem de kısmen anı kısmense bir araştırmacı gazetecilik örneği olan "Dönüş" şu an Fransa’da yaşayan ancak aslen Fildişi Sahili’nden yola çıkmış Kumut Imesh’i takip ediyor. Imesh Afrika kıtasına geri döner ve ülkesindeki iç savaştan kaçmak zorunda kaldığında yapması gereken aynı yolculuğu yapmaya çalışırken biz de ona eşlik ederiz. Ancak Imesh’in elinde bu kez bir kamera vardır. Tek başına seyahat eden Kumut, hem kameranın önündeki hem de kameranın ardındaki kişi olarak kendi yolculuğunu belgeleyecek ve böylelikle dünyadaki en tehlikeli göç rotalarından biri üzerinde insanoğlunun özgürlük ve haysiyet için verdiği mücadeleyi ortaya çıkaracaktır. "Dönmek" tartışmalı bir film deneyi, cesur bir yoluculuk ve yönetmenle mülteci arasında benzersiz bir işbirliği.

Altı Dolarlık Bir Fincan Kahve, Andres Ibañez & Alejandro Diaz, Uluslararası Yarışma

Belgesel, bir Tzaltal ailesinin gözünden Meksika’nın Chiapas eyaletinde kahvelerini ana pazarın dışında satmak için çabalayan bir kahve kooperatifiyle Amerika’nın Seattle eyaletindeki kahve dükkânlarını ve bu dükkânlarda çalışan baristaları birbirine bağlamaktadır. Tzeltal modeli her ne kadar başarılı ve uygulanabilir görünse de, bu modeli uygulayan kişilerin göğüslemek zorunda olduğu riskler artarak bütün çabalarını tehlikeye atmaktadır. Kahve piyasaları tökezlerken, Güney Amerika’dan gelen yıkıcı bir salgın kahvenin bu kıtadaki varlığını bile tehdit eder haldedir.
Kahveyi kimliklerini, topraklarını ve daha iyi koşullar altında yaşama haklarını korumanın bir yolu olarak gören karakterlerimiz, niteliğe ilişkin Özel Kahve paradigmalarını sorgulayarak ürünlerini yurt dışına satmak için mücadele eder. Film kırılgan bir kahve üreticileri topluluğunu irdelemekte ve onları kahve tüketiminin bunaltıcı gerçekliğiyle yüzleştirmektedir.

Anote’nin Gemisi, Matthieu Rytz, Uluslararası Yarışma

Pasifik ülkelerinden deniz seviyesine yakın Kiribati Cumhuriyeti, göz korkutucu bir güçlükle karşı karşıyadır. Deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yakında ortadan yok olacaktır. Kiribati’nin Cumhurbaşkanı Anote Tong halkını ve onların haysiyetini korumak için bir yol bulmaya çalışırken, Kiribatililerin çoğu ülke dışında güvenli sığınaklar aramaktadır. Uluslararası iklim müzakereleri ve iklim degişikliği nedeniyle yerinden edilmeyi acil bir insan hakları meselesi olarak tanıma mücadelesi bağlamına oturtulmuş belgeselde, Anote’nin ülkesini kurtarmak için verdiği kişisel mücadele Sermary’nin olağanüstü kaderiyle iç içe geçer. Sermary altı çocuk annesi genç bir kadındır ve ailesini Yeni Zelanda’ya götürmeye karar vermiştir. Burada söz konusu olan Sermary’nin ailesinin, Kiribati halkının ve 4.000 yıllık Kiribati kültürünün hayatta kalmasıdır ancak bu hikâye benzer coğrafyada yaşayan başka nüfuslar için de uyarı vazifesi görür.

Kül Kent, Tolga Barman, Gaia Öğrenci

Aliağa, 60'lı yıllarda sanayi bölgesi ilan edilir ve bunu takiben bölgede çok sayıda çevreyi kirleten tesis kurulur. Bu tesislerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye termik santral yapılması planlanır ancak 1989 yılında, o güne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük çevre eylemi yapılır. Santral yapımı o yıllarda iptal edilir fakat 2018 yılına gelindiğinde bölgeye bir termik santral kurulmuştur. Belgesel, termik santralin hemen yanında yer alan bir köy ve bir antik kent üzerinden bölgede yaşanmakta olan sıkıntıları özetliyor.

Modifiye Edilmiş, Aube Giroux, Gaia Öğrenci

“Modifiye Edilmiş” bir yemek aşığının genetiği değiştirilmiş gıdaların karmaşık dünyasına yolculuğunu izliyor. On yılı aşkın bir zaman diliminde çekilmiş olan bu ödüllü belgesel, Kanada ve ABD’de genetiği değiştirilmiş gıdaları etiketlemek için halihazırda verilen mücadeleyi anlatıyor ve bu sırda endüstriyel tarım ve hükümetler arasındaki teklifsiz ilişkiyi gözler önüne seriyor. Filmin hikâyesi, filmin yönetmeninin üretken bir bahçıvan, tohum biriktiricisi ve gıda aktivisti olan ve filmin yapım sürecinde kanserle savaşan annesiyle ilişkisi etrafında şekilleniyor. Kişisel ve siyasi olanı iç içe geçiren anneyle kızının bu araştırmacı yolculuğu, dünyayı beslemek için genetiği değiştirilmiş gıdalara ihtiyaç olduğu mitini alaşağı ederek daha şeffaf ve sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulma lehinde güçlü deliller ortaya koyuyor.


Denizi Olmayan Balıkçı, Lucas Bonetti, Gaia Öğrenci

2016 Rio Olimpiyatları için yürütülen resmi temizleme kampanyasının perde arkasına bakan “Denizi Olmayan Balıkçılar,” yerel balıkçıların ve çevrecilerin çevresel bozulma karşısında yaşam biçimlerini koruma mücadelelerini gözler önüne seriyor. Bu film Guanabara Körfezi’nin geleceğini, onun yabanıl su yaşamnıı ve bütün bunlara önem veren insanları umursayan herhangi birinin karşı karşıya olduğu tehlikeyi açığa çıkarıyor. Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına bir yıldan az kalmışken, ana akım medya Körfez’de yarışan atletlerin sağlığı konusunda endişelidir. Peki ya zaten orada yaşamakta olan insanlara ne olacak?

Fındıktan Sonra, Ercan Kesal, Panorama Seçkisi

Belgesel Çiçekpınar köylülerinin fındıktan önce kendine yeten, dayanışmacı, komünal bir toplumsal formda yaşarken, fındıktan sonra herkesin kendi işinden sorumlu olduğu ve hiyerarşik olarak örgütlendiği bir toplumsal forma nasıl geçiş yaptıklarını anlatmaktadır. Bir köyde yaşanan minyatür bir prekapitalizmden kapitalizme geçiş hikayesi. Bu yolculukta aslında neyi kaybettikleri! ‘’İnsan için ekonomi’’ derken, ‘’Ekonomi için insan’’a dönüşen hayatımızın mikro düzeyde çarpıcı bir örneği.

Zeytini Öldürmesinler, Nejla Osseiran, Panorama Seçkisi

“Haziran 2017'de jeotermal sondaj çalışması için zeytinliklerinin ortasında hafriyat çalışması yapıldığını haber alan Gülpınar köyü halkı, yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Sondaj çalışmaları hızlanınca tehlikeyi fark eden halk, zeytinliklerini korumak amacıyla, mahkeme kararını beklemeden makinaları çalıştırmamak amacıyla sahada nöbete başladı. Zeytin Nöbeti 33 gün ve gece sürdü ve sondaj şirketinin sahayı tamamen boşaltmasıyla son buldu.”

Tohumdan Tohuma, Katharina Stieffenhofer, Panorama Seçkisi

"Bu filmin kalbi olan Terry Mierau ve Monique Scholte ekolojik tarım yapma tutkularını gerçekleştirmek için Avrupa’da opera sanatçısı olarak sürdürdükleri yaşamlarından vazgeçerler. İkisi de bu süreçte sağlıklı gıda, sağlıklı bir aile ve topluluk hayatiyeti yetiştirmeye kararlıdır. Bu belgesel değişen bir iklim içerisinde ekolojik gıda yetiştirmek için kadim gelenekleri ve modern bilimi bir araya getiren Mierau ve Scholte’nin yeni kurduğu aileyi ve bir grup çiftçiyle araştırmacıyı izlemektedir. "


Kötü Tohum, Ethem Özgüven, Özel Gösterim

Türkiye’de ve Dünyada mevcut gıda dağıtım sistemi, biyo-çeşitliliğimizi ve bunu yaşatan küçük çiftçiyi tehdit ediyor. Bütün yasal düzenlemeler endüstriyel üretime göre düzenleniyor. Soframızı, sağlığımızı ve damak tadımızı büyük gıda dağıtım sistemi belirliyor. Kötü Tohum bu trajediyi belgelemeye çalışıyor. Geleneksel tohumlar, kurutma, pişirme ve saklama yöntemleri, geleneksel peynir yapımı, ekmek yapımı, yoğurt yapımı ve bunların temelini oluşturan geleneksel buğday çeşitleri, temiz, besleyici ve sağlıklı süt, su toprak ve bilgi geleneksel tarım kültürü ve zanaatları akıl almaz bir hızla yok oluyor. Devlet politikaları, reklam, kapitalizm ve onun körüklediği hızlı ve korkunç tüketim sayesinde. Bir büyük alışveriş merkezinin üç yüz bakkalın kapanmasına yol açtığı bir süreçte, küçük olanı korumanın önemi büyüktür. Her şeyin ve herkesin birer koka kola şişesi gibi birbirine benzediği bir süreçte farklı ve küçük olanı korumak kendimizi ve hayatı korumakla eş anlamlıdır.

bozcaada-da-doga-ve-film-konusulacak-517124-1.