Bozcaada’da rüzgâra karşı belgesel

Konuk Yazar: Ergi İşbilen - BIFED Yardımcı Yönetmen

Çanakkale Bozcaada’da ekim ayı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) ayı demek. BIFED, bu yıl beşinci defa düzenleniyor. Adalıların da sanat ve doğaseverlerin de heyecanla bekledikleri bir festival yapıyor olmak ekip olarak bizleri oldukça motive ediyor. Festival, ada için yalnızca beş gün devam ediyor ancak arka planında bizler için yıl boyunca süren bir çalışma süreci var.

Festivali organize etme serüvenimizi kısaca anlatayım… Ocak ayı önceki yıl değerlendirmelerinin uluslararası partnerlerimizle paylaşılması ve GFN üyesi diğer festivallerin raporlarını incelenmesiyle geçiyor.

Şubat ayında yeni dönem çağrıları için takvimimizi hazırlamaya başlıyoruz, neler yapacağız, nasıl yapacağız, kimlerle yapacağız... Bu arada web sayfası için bir hayli metin ve görselin düzenlenme işi var. Mart-Nisan aylarında duyuruları paylaşıp başvuruları açıyoruz. Genellikle Mayıs sonu Haziran ortasına kadar sürüyor bu süreç. Haziran ortasından itibaren çok yoğun bir ön jüri süreci başlıyor.

Bu yıl ön eleme jürisinde Petra Holzer, ben ve Burcu Halaç birlikte çalıştık. Tüm filmleri ayrı ayrı izliyor, bir kısmını birlikte tekrar izliyor, konularına başlıklarına göre değerlendiriyor, tartışıyor ve GFN uluslararası kriterleri üzerinde değerlendirmelerini yaparak Uluslararası Yarışma ve Gaia finalistlerini belirliyoruz.

Maalesef tüm festivallerde olduğu gibi BIFED’de de zaman ve mekân sınırımız var, bu yüzden sayılı oluyor yarışma filmleri. Sonra geriye kalan tüm güzel ve ilham verici işler içerisinden Türkiye, Dünya ve Bozcaada için önemli konuları, sorunları, çözümleri anlatan filmleri belirleyerek Panorama Seçkisini hazırlıyoruz.

Derken, Temmuz sonu film trafiğimiz başlıyor, Eylül ortasına kadar tüm filmlerle ilgili yazışmalar, altyazı-ses-görüntü gibi teknik hazırlıklar süreçleri devam ediyor.

Bir yandan sponsorlarla görüşmeler aktifleşiyor. Belediye Başkanı ve Festival Başkanımız Dr. Hakan Can Yılmaz bu süreçte bizleri yakından destekliyor, özellikle yerel ilişkiler ve teknik ihtiyaçlar süreçlerinde kurtarıcımız.
Bu günlerde de festival kataloğunun hazırlanması, teaserlerin çekim ve kurgusu, İstanbul’dan gelecek konukların kalış ve oradan da adaya ulaşımlarının tek tek çözümü, basın ilişkileri, çalışan otuza yakın öğrenci ekibinin organizasyonu ve eğitimi gibi işler var. Bütün bunlar için çekirdek bir ekip yıl boyunca hiç ara vermeden çalışıyor ve festival yaklaştıkça da ekip genişliyor.

Filmler, etkinlikler ve Anke Atamer Çocuk Programı’yla dolu dolu bir 5 gün bizi bekliyor. Kasım ayında değerlendirme ve raporlarımızı yazıyor, ödülleri sahiplerine iletiyor ve tüm destekçilerimize teşekkür ediyor olacağız. Aralık BIFED için en sakin ay, Ocak ayında yeni yıl heyecanı yeniden başlayacak.

Adanın rüzgârında, BIFED’in heyecanında buluşmak üzere…