Antalya Alakır Vadisi’nde yaşayan Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal çiftinin evine giden su, bölgeye hayrat yapılacağı gerekçe gösterilerek kesildi. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen BIFED’i takip etmeye Bozcaada’ya gelen insanlar, evlerine silah da sıkılıp tehdit edilen çevre savunucuları Birhan ve Tuğba’ya destek videosu yayınladı.

Bozcaada’dan Alakır’a mesaj var: #hayratbirşey!

MUSTAFA DERMANLI / BOZCAADA
mdermanli@gmail.com @mustafadermanli

14 senedir Alakır Vadisi’nde topraktan yaptıkları evlerinde yaşayan Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal’ın evlerine ve arazilerine ulaşan su kesildi. Kesilme sebebi bölgeye hayrat yapılması olarak gösterildi. Kısa süre önce Birhan ve Tuğba’nın arazisine doğru silah sıkılmış, olay ulusal basına da yansımıştı. Bölgedeki yaşam kaynağı Alakır’ın suyu üzerine yapılan HES’lere karşı yıllardır hukuk mücadelesi yürüten çift uzun süredir de tehdit ediliyor.

Alakır Nehri üzerine yapılan ve proje aşamasındaki HES'lere karşı verdikleri mücadeleyle tanınan ve 14 yıldır bölgede yaşamlarını sürdüren Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin evlerine ilk kez kurşun sıkılmıyor. Geçen yıl da evlerinin önünde silahla ateş edildi, ardından çift tehdit edildi. Çift, bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunurken, bu kez Metamar/Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES'in bekçisi Şaban Akkay hakkında, çiftin komşuları Elif Arığ'a "Aşağıdakilere söyle. Ayaklarını denk alsınlar. Yoksa bacaklarını kırarız onların" diyerek tehditte bulundu. Hakkında 'tehdit' suçundan dava açılan bekçi Şaban Akkay, geçen eylül ayında görülen davanın karar duruşmasında 5 ay hapse mahkum edildi.

NEJAT YAVAŞOĞULLARI: ‘SULARININ KESİLMESİNİ PROTESTO EDİYORUM’

Mahkeme kararının ardından çiftin topraktan yaptıkları evlerinin bulunduğu alanın hemen yanındaki arazinin HES şirketinin şantiye şefi tarafından satın alındığı iddia edildi. Bu araziye de geçen hafta gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişilerce silahla ateş edilmişti. Aynı gece Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin su kaynakları da kesildi.

Bu durumların yaşanmasının ardından çiftin arkadaşları onları yalnız bırakmayarak Alakır’daki evlerine gitti. Bunun haricinde de sosyal medyada kampanyalar yaparak konunun yetkililerce dikkate alınması için çaba sarf ettiler.

Geçtiğimiz hafta sona eren Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ni takip için adada bulunan çevreciler Alakır Vadisi’ndeki arkadaşları için adadan destek videoları yayınladılar. Perşembe günü gösterilen “Başka” belgeselinde Birhan ve Tuğba’nın hikâyelerini anlatan yönetmen Nesime Karateke bölgede yaşananları da film sonunda izleyicilerle paylaşmıştı. Sosyal medyada da #hayratbirşey etiketi ile olayı daha çok kişiye ulaştırmayı istediklerini belirten Nesime Karateke festivaldeki bazı isimlerle de destek videoları çekmişti.

Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları’nın da destek mesajı yayınladığı videolar sosyal medyada parça parça yayınlanmaya devam ederken Yavaşoğulları videoda, “Birhan ve Tuğba’ya Bozcaada’dan selamlar gönderiyorum. HES’e karşı yaptıkları mücadeleden dolayı onları kutluyorum. Evlerinin suyunun kesilmesini protesto ediyorum” dedi.

Bozcaada’da çekilen destek videolarından bir tanesi şöyle: