Bozcaada’da 6’ncı kez düzenlenen ekoloji temalı belgesel festivali BIFED, gerçekleşen ilk gün gösterimleriyle başladı. Festivalin ilk günü olmasına rağmen yurtiçi ve yurtdışında yoğun bir katılım olduğu gözlendi

Bozcaada'nın ekolojik festivali BIFED başladı

MUSTAFA DERMANLI / BOZCAADA

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali altıncı defa Bozcaada’da. Bozcaada’daki iki gösterim yeri olan Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de gösterilen 15 filmle festival başladı.

Sabahtan itibaren yurtiçinden ve yurtdışından yoğun bir katılımın olduğu festivalde çevre ve ekolojiye dair filmler sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Bazı yönetmenlerin de katılım gösterdiği ve gösterim sonunda izleyicilerin sorularını yanıtladığı festivalin açılış seremonisi de akşam Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti.

Aynı zamanda Festival Başkanı da olan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Film festivallerinin artık gereksiz görüldüğü, hele hele belgesel festivallerinin artık neredeyse hiç yapılmadığı bugünlerde yaşadığımız kültürel erozyon da işin cabası. İşte tam da böyle bir dönemde Bozcaada gibi ufacık bir yörede, bu kadar nitelikli ve duyarlı bir etkinliği, hem de daha ilk senesinden itibaren uluslararası formatta yapıyor olmanın gururu işin mutfağındaki ekibe, etkinliğe sahip çıkan misafirlerimize, destekçilerimize, tüm katılımcılara ve Bozcaada halkına aittir. Takdirin ve alkışın büyüğü sizleredir” dedi. BIFED’in ilk günü görüştüğümüz Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Bu yılki filmlerin ana temaları her kıtada başta altın madeni olmak üzere maden ve taş ocaklarına direnen yerel halkın mücadeleleri, asbest ve petrolün yarattığı geri dönüşsüz sağlık problemleri ve kirlilik, mülteciler ve iklim göçü,suların absürt HES projelerine kurban ediliş öyküleri, gençlerin isyanı, iyi ve doğru tarımsal üretimin sürdürülemezliği ve kapitalizm karşısındaki onurlu yenilgisi, Mayorka ve Samotraki adalarının turizme taban tabana zıt yaklaşımları ve bunların sonuçları olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

Dört yıldır BIFED ekibinde olan ve çocuk programı sorumlusu Mert Kaan Bıldırcın, “BIFED’de çocukların hem film izleyebileceği, hem de ekolojinin ön planda olduğu etkinlikler var. Çocuklar ‘En İyi Arkadaşım Doğa’ etkinliği ile çocukların doğayı tanıyabileceği, ‘Geleneksel Oyuncak Atölyesi’ ile de doğadan topladıkları malzemelerle kendi oyuncaklarını yapacaklar” diyerek BIFED’in çocukların da festivali olduğunun altını çizdi. Birgün’ün de basın sponsorları arasında yer alan BIFED 13 Ekim Pazar gününe dek devam edecek.

bifed-de-ilk-gun-geride-kaldi-635065-1.