Covid-19 salgını nedeniyle iki yıldır çevrimiçi olarak düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 9’uncu yılında Bozcaada’da izleyiciyle buluştu. Festivalin bu seneki sloganı “Yeşil Barış ve Adalet” oldu.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı

12-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 9’uncu yılına girdi. Covid-19 dolayısıyla iki yıldır çevrimiçi olarak düzenlenen festival, bu yıl önceki yıllarda olduğu gibi Bozcaada’da izleyiciyle buluştu. Festivalin 2021 yılı sloganı olan “Evimiz Yanıyor”un ardından, bu seneki sloganı “Yeşil Barış ve Adalet” oldu. Filmler her yıl olduğu gibi ücretsiz izlenebiliyor.

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen BIFED, Bozcaada’daki iki salonda gösterilen belgeseller ve akşam düzenlenen açılış programı başladı. Toplam dört kategoride 53 belgeselin izleyici ile buluştuğu festivalde filmler Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de izlenebilecek.

Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak sorunlarına değinen filmler, 2022 yılında da Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak. Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 15 ülkeden toplam 14 filmin yarıştığı festivalde, Türkiye’den de iki film bulunuyor.

Festivalin Ana Yarışma kategorisinde 15, Panorama kategorisinde 20 ve Türkiye Panorama kategorisinde ise 10 film bu sene izleyiciyle buluşacak. Gösterimlerin yapılacağı iki salonun koltuk sayısı ise sınırlı olduğu festivalde; Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde 150 kişilik, Salhane’de ise 50 kişilik koltuk bulunuyor. Film günleri ve saatleri bifed.org sitesinden ve BIFED’in sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

Bozcaada Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinemaevi iş birliğiyle yapılan festivalin yönetmenliğini Petra Holzer, koordinatörlüğünü ise Ethem Özgüven üstleniyor. Green Film Network (GFN) üyesi BIFED’e, 2022’de 101 ülkeden toplamda binin üzerinde film başvurdu.

bozcaada-uluslararasi-ekolojik-belgesel-festivali-basladi-1074871-1.

'SAVUNUCULARI SAVUNUN, YEŞİLİ, ADALETİ, BARIŞI SAVUNUN'

Sunuculuğunu BIFED Ekibi’nden Nazlı Salcıoğlu’nun yaptığı açılış programı, Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti. Program sonunda Ana Yarışma kategorisinde yer alan filmlerden Mert Gökalp’in “İstilacılar” filminin gösterimi yapıldı. Açılış seremonisinde konuşan Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Böyle zamanlarda yani dayanışmadan, samimiyetten, sanattan umudu kestiğimiz zamanlarda; sadece kendi hakkını değil, hepimizin hakkını savunan birileri çıkıyor. Çıkıyorlar ve cesurca belgeseller yapıyorlar. Yalnızca kendi hakkını değil, bizim hakkımızı, bizi savunan belgeseller. Belgeselleriniz sanatın dünyanın tüm coğrafyalarında olası olduğunu kanıtlıyor. Ona bütün kalbimizle inanıp ve peşinden gidiyoruz. İnsan bir mucizedir, bize yaşama ve mücadele gücünü bu mucize verir. Savunucuları savunun, yeşili, adaleti, barışı savunun. Bugün buna her zamandan daha fazla ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Dünyanın farklı bölgelerinden yönetmenler, iklim mücadelecileri, öğretmenler ve öğrencilerin bir araya geldiği festivalde açılış töreninin ardından Bulutsuzluk Özlemi solisti Nejat Yavaşoğulları sahneye çıktı.

ÖDÜLLER 15 EKİM’DE SAHİPLERİNİ BULACAK

Festivalin kazananları 15 Ekim Cumartesi günü Bozcaada’da yapılacak törende ödüllerine kavuşacak. Kazanan yönetmenlere, sanatçı Pınar Tınç’ın doğada karşılaştığı çeşitli materyallerle tasarladığı “Mavi Zamanı” adlı heykel verilecek. Ödül töreninin ardından 16 Ekim Pazar günü kazanan filmlerin tekrar gösterimi olacak.

Festivalde, bu seneki tasarımını Zeycan Alkış’ın yaptığı çantalar ve Fulya Yazan’ın Bozcaada’daki Deli Asma isimli atölyesinde hazırladığı rozetler de dağıtılacak.

FESTİVAL JÜRİSİ

Festivalin bu seneki jüri ekibinde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmi seçmek için 3’ü yabancı ülkelerden, 3’ü de Türkiye’den olmak üzere 6 jüri bulunuyor. Festivalde Ana Yarışma kategorisinde kazananı Eylem Şen, Andres Veiel, Erman Okay, Joanna Vasquez Arong, Daniel Lambo ve Alişan Çapan tarafından oluşan jüri ekibi belirleyecek. Gaia Öğrenci Ödülü’nü ise Eser Yağcı, Eliane Raheb ve Sibel Yardımcı açıklayacak.

bozcaada-uluslararasi-ekolojik-belgesel-festivali-basladi-1074872-1.

ARACINI PAYLAŞ, MATARINI YANINDA GETİR

BIFED’de bu sene iki önemli ekolojik çağrı yapıldı. “Aracını paylaş” çağrısı ile kendi aracıyla festivale gelenlere veya aracı olmayıp da arabasıyla festivale gelecek olanların haberleşerek yol arkadaşı olmasını arzulayan festival böylece daha az karbon salımı, daha az yakıt, daha çok arkadaşlık amaçlanıyor.

Ayrıca, bu yıl festival katılımcılarının kendi matara ve kahve kupalarını getirerek kâğıt bardak ve plastik şişe kullanımını en aza indirilmesine katkı sunması isteniyor. Belediyenin arıtmalı çeşmelerinden ücretsiz olarak su doldurulabileceği gibi festivale destek veren kafelerden de indirimli kahve alınabilecek.
Festival programına, katılımcılara indirim sunan festival dostu mekanlara, festival filmleri ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgilere BIFED’in sosyal medya hesaplarından veya www.bifed.org’dan ulaşabiliyor.

BIFED bu yıl belgesellerin yanı sıra atölyeler, paneller ve soru-cevap etkinlikleriyle dönüyor. Festival, tüm ziyaretçi ve destekçilerini Bozcaada’da karşılıyor.

Festivalde bugüne kadar bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklar ve Bozcaada’nın yerel halkı ile film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirildi. Pestisitsiz tarım ve sağlıklı turizm ile ilgili konular da ön plana çıkarıldı. BIFED’in görev edindiği konulardan biri olan yerel tohumları dağıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Gerçekleştirilen Yerel Tohum Festivali ile bu yıl da Bozcaada’da tohum dağıtımı olacak.

DESTEK DEVAM EDİYOR

Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED; Bozcaada Belediyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi destekleriyle var olmaya devam ediyor. Festival; ana sponsoru Demirer Holding, Mey Diageo, Kadıköy Belediyesi, Sinematek/Sinemaevi Alba Prestige, Şişli Belediyesi, Goethe Enstitüsü, Hollanda Konsolosluğu, İsviçre Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Forumu ve Fransız Kültür Enstitüsü, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi kurumların sponsorluğunda ve VSI Group ile Ece Worx destekleriyle yapılıyor. Öte yandan Bozcaada’daki yerel işletmeler ve yerel halk da festivale katkı sağlamay devam ediyor. Rengigül, Aral Tatil Çiftliği, Eflatun Konukevi, Umut Denizi ve Nil Ada Konukevi, Mavi Beyaz, Yakamoz, Zeynep Gökçen ve Alper Akdeniz festivalin yerel destekçilerinden bazıları.