AKP’nin Meclis’e sunduğu başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği teklifiyle ilgili konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişikliğin 400 ve üzerinde bir oyla kabul edilmesi durumunda referanduma gitmeyeceklerini açıkladı.

Bozdağ: Değişiklik kabul edilirse halk oylamasına gitmeyeceğiz
Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 10 Aralık'ta Meclis Başkanlığı'na sunulan başörtüsü konulu anayasa değişikliği teklifi için, “Çok net söylüyoruz; değişiklik 400 ve üzeri bir oyla kabul edildiği zaman halk oylamasına gitmeyeceğiz" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Yozgat'a gelen Bozdağ, Hazreti Ali Cami ve Külliyesi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, AA’nın aktardığına göre anayasa değişikliği teklifine dair şöyle konuştu:

“Anayasa değişikliğini yaparak bu meseleyi artık Türkiye'nin gündeminden kalıcı olarak çıkarabilirsin. Umar ve dilerim ki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin saygın üyeleri bu değişiklik teklifini 400'ün üzerinde bir oyla kabul ederek yasalaşır. Buradan şunu da ifade etmek isterim, Sayın Cumhurbaşkanı'mız da ifade etti, ben de tekrar etmek isterim. Bazıları '400'ün üzerinde bir kabul ile Meclis'ten geçerse dahi bu değişiklik halk oylamasına götürülecek, biz bu nedenle karşıyız.' diye konuşabilir, konuşanlar da var. Çok net söylüyoruz; değişiklik 400 ve üzeri bir oyla kabul edildiği zaman halk oylamasına gitmeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da halk oylamasına götürmeyeceğini ifade etti. Ancak 400'ün altında 360'ın üstünde kalırsa bunu düşünürüz dedi. Neden? O zaman da Türk halkı şunu diyebilir, 'Meclis 400'le kabul etmedi, bana gelseydin ben kabul ederdim' diyebilir. Bu açıdan da 400 ve üzeri bir kabul olduğu takdirde Cumhurbaşkanımızın halk oylamasına götürmeyeceğini açıkladığını buradan bir kez daha tekrar etmek isterim. Bunun arkasına kimse sığınmasın. 400 ve üzeri kabul olduğunda Resmi Gazete'de yayımlanır, yasalaşır ve bu konuda Türkiye'nin gündeminden kalıcı bir şekilde çıkmış olur. Umarız ki bu konudaki mutabakat parlamentoda sağlanır ve Türk Parlamentosu 27'inci dönemi, Türkiye için örnek bir uzlaşmayı hayata geçirir.”

AKP'NİN MUHALEFETİN OYUNA İHTİYACI VAR

Teklif, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Fatih Mehmet Şeker'in de aralarında bulunduğu 336 milletvekilinin imzasını taşıyor.

Başörtüsünün yanında içine başka muhafazakâr eklemeler de yapılan anayasa değişikliği teklifinin, Ocak yanında Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi ve sonra da Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.

Meclis’te AKP ile MHP’nin toplam 334 vekili bulunuyor.

Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için en az 400 oya ihtiyaç var. 360-400 arası bir oy çıkarsa ise iktidar değişikliği referanduma götürebilir.

Eğer muhalefet partileri destek vermezse, Cumhur İttifakı’nın anayasayı değiştirme olanağı bulunmuyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu teklif için, “Ben parlamentoda, kutsalımız olan aileyi dışlayacak bir parti göremiyorum” demişti.

Meclis'te 1 sandalyesi bulunan Saadet Partisi teklife destek vereceğini açıklarken, diğer muhalefet partileri resmi bir karar bildirmemişti.