Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda çocuğu yönelik cinsel istismar konusundaki ilk dosyanın takipsizlikle kapatıldığını ve BirGün yazarı Timur Soykan'ın yaşananları ortaya çıkarmasıyla birlikte HSK’nin dosyayı kapatan savcı hakkında soruşturma başlattığını unutarak, "Üzeri kapatılan bir şey yok. Bu işi ortaya çıkaran yargıdır" dedi.

Bozdağ, kapatılan istismar dosyasını 'unuttu': Üzeri kapatılan bir şey yok
Fotoğraf: AA

BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılması skandalına ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2012 yılında dosyanın kapatılmasını görmezden gelerek, “Üzeri örtülen kapatılan bir şey yok, bu iş ortaya çıkaran zaten yargıdır” dedi.

Bozdağ, yargıya güvenilmesi gerektiğini savunarak, “Hukuka, güvenmek, hukukun sağlıklı işleyişine güvenmek bizim için önemlidir. Önemli olan hukukun işlenmesidir. Üzeri örtülen kapatılan bir şey yok, bu iş ortaya çıkaran zaten yargıdır. Yargı bu konuda gereğini takdir edip değerlendiriyor. Onu yargının yerine geçerek yargıya emir ve talimat verecek bir pozisyon bende yok. Hiç kimse de yok olmaması lazım. Önemli olan hukukun sağlıklı ve usule, yasaya uygun işlemesidir. Ben diyorum ki yargılama ve yargı yapan hakim ve savcılarımıza lütfen güvenin” ifadelerini kullandı.

“ADALET YERİNİ BULSUN DİYE KONUŞMUYORUM”

Yozgat’ta katıldığı AKP’nin Çandır Genişletilmiş İlçe Danışma Kurulu Toplantısı’nda konuşan Bozdağ, kendisine yöneltilen eleştirilere, “Adalet Bakanı olarak ben her davada bir açıklama yaparsam o zaman adaletin terazisi nasıl dosdoğru tartacak? Ben adalet yerini bulsun diye konuşmuyorum. Ben hukuk devleti gereği gibi işlesin diye konuşmuyorum. Yargı bağımsız ve tarafsız karar versin diye konuşmuyorum. Yoksa benim de her konuda söyleyecek bir sürü sözüm var” dedi.

“ÜZERİ ÖRTÜLEN KAPATILAN BİR ŞEY YOK”

Konuyla ilgili gerçeklerin ve yargının hatalarının üstünü örtmeye çalışan Bozdağ, şöyle konuştu:

“Çocukların cinsel istismarı; dil, ahlak, hukuk, kültür dahil bizim mukaddes saydığımız her değeri ayaklar altına almak, çiğnemektir. Çocukların cinsel istismarı bir insanlık suçudur. Bunun karşılığı da elbette bizim hukukumuzda vardır. Hukuk böyle bir iddia gündeme geldiği zaman dosya delil, taraflar iddia, savunma, her şeyi değerlendirir. Kararını ona göre verir. Ben hakim değilim. Ben savcı değilim. Kararı verecek yargıdır. Cumhuriyet savcısı mağdur şikayette bulunmuş. Cumhuriyet savcısı soruşturma yapmış iddianamesini düzenlemiş, davasını açmış mahkeme iddianameyi kabul etmiş, duruşma gününü vermiş, hukuk işliyor. Yargılama sonunda da maddi hakikat bütün yönleriyle ortaya çıkacaktır. Hukuka, güvenmek, hukukun sağlıklı işleyişine güvenmek bizim için önemlidir. Önemli olan hukukun işlenmesidir. Üzeri örtülen kapatılan bir şey yok, bu iş ortaya çıkaran zaten yargıdır. Yargı bu konuda gereğini takdir edip değerlendiriyor. Onu yargının yerine geçerek yargıya emir ve talimat verecek bir pozisyon bende yok. Hiç kimse de yok olmaması lazım. Önemli olan hukukun sağlıklı ve usule, yasaya uygun işlemesidir. Ben diyorum ki yargılama ve yargı yapan hakim ve savcılarımıza lütfen güvenin. Yargı işlediğinde hak da adalet de eninde sonunda yerini bulacaktır” diye konuştu.

(İHA)