‘Bozkırın Tezenesi’ anıldı

Bozkırın Tezenesi olarak tanınan Neşet Ertaş ölümünün 6. yılında çeşitli programlarla anıldı. Ertaş, ölümünün 6. yılında memleketi Kırşehir’deki mezarı başında dün anıldı.

Kırşehir’deki törende konuşan Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş da, söyleyecekleri kelimeler yanlış anlaşılır düşüncesiyle bugüne kadar pek konuşmadıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Babamızın hatırasına zarar gelmesin diye, belki yanlış anlaşılır diye konuşmadık. Bazı yanlışlıkları görüyoruz. Ozanlarımız halkımızın dilidir. Kimi gönül dili, kimi hak dilidir. Onların bize bıraktığı tek miras eserleridir. Gerçekten gönülden sevenlerinin görevi bu eserlere sahip çıkmak. Sahip çıkmak da eserlerini, yanlış katmadan, onlar gibi okumakla olur.

Sözlerini, müziğini değiştirmeden hatta mümkünse kendilerinden dinleyerek icra ederlerse, bir dahaki nesillere doğru düzgün bozulmadan aktarılırsa onlara gösterilecek en büyük sevgi, saygı budur; onların eserlerine sahip çıkmak, aslını bozmadan aslından uzaklaştırmadan diğer nesillere aktarmak.”

Sadece türküleriyle değil, kimliğiyle de sevenlerinin kalbine köprü kuran Neşet Ertaş, Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir programla dün Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde anıldı.

Ertaş’ın hayatından kesitlerin aktarılacağı anma programında, Türk halk müziği sanatçıları Nida Ateş, Ender Balkır ve Ayfer Vardar sahne alacak.

Usta müzisyen ayrıca ‘Neşet Ertaş Türküleri’ adlı etkinlikle, 13 Ekim’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yâd edilecek.