Batı Karadeniz’de görülen kuvvetli sağanak sonrası yaşanan sel felaketinde, resmi rakamlara göre 38 kişi hayatını kaybetti. Felaketin en yoğun yaşandığı Kastamonu Bozkurt’ta, kayıp sayısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, sayının yüzün üzerinde olduğu iddia ediliyor.  Bölgede arama - kurtarma çalışmalarını takip eden CHP’li Baltacı, ilçede yaşanan kaos nedeniyle net bir rakamdan bahsedilemediğini belirtiyor: "Vali’den de Kaymakam’dan da ses yok. Umarım rakamlar doğru çıkmaz."

Bozkurt’ta sel felaketi: İlçede kaos hakim, kayıp sayısı hala netleşmedi

Merve ATICI

Batı Karadeniz'deki selde can kayıpları artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kastamonu'da 32, Sinop'ta ise 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sel felaketinin en ağır görüldüğü Kastamonu Bozkurt’ta, yüzün üzerinde kayıptan bahsedilirken resmi makamlar, konuya ilişkin sessizliğini sürdürüyor.

Kastamonu, Bartın, Sinop’ta 11 Ağustos itibariyle etkili olan kuvvetli sağanak felakete yol açtı. Sinop'ta sel nedeniyle birçok yol ve köprüde çökme meydana geldi. Ayancık ilçesindeki çay üzerinde bulunan iki köprü yıkıldı. İlçe merkezindeki birçok ev, iş yeri ve araç sular altında kaldı. Kentte iki kişi hayatını kaybetti

Bartın’da Zafer Köyü’nde köyü ikiye ayıran derenin üzerindeki köprü çöktü, camilerin yanı sıra bazı ev ve iş yerlerinin giriş katlarını su bastı, birçok araç tarlalara sürüklendi. Sel sularına kapılan 85 yaşındaki kadını arama çalışmaları devam ediyor.

FELAKETİN EN AĞIR YAŞANDIĞI KASTAMONU’DA KAYIP SAYISI BİLİNMİYOR

Sel felaketinin en ağır yaşandığı bölge Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi oldu. Bozkurt’ta dere yatağında bulunan bazı binalar çöktü, bazılarında hasar meydana geldi. Bakan Koca'nın aktardığına göre, enkaz altında kalan ve sele sürüklenen 32 kişi yaşamını yitirdi.

Kayıp sayısının yüzlü rakamları aştığı iddia edilen bölgede tahliye çalışmaları sona erdi. Arama – kurtarma çalışmalarına başlandığı bildirilen ilçede, kayıp sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

bozkurt-ta-sel-felaketi-ilcede-kaos-hakim-kayip-sayisi-hala-netlesmedi-909866-1.

CHP’Lİ BALTACI: İLÇEDE İNANILMAZ BİR KAOS YAŞANIYOR

Bölgedeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, BirGün’e yaptığı açıklamada, ilçedeki tahliye çalışmalarının henüz sona erdiğini ve arama – kurtarma çalışmalarına ancak başlanabildiğini aktardı. Bölgede kaos yaşandığını, bu nedenle kayıp sayısına ilişkin net bir rakam verilemediğini kaydeden Baltacı, “Umarım bahsedilen rakamları görmeyiz ancak söyleyebilirim ki bölgede çok yoğun bir kaos yaşanıyor. İnanılmaz bir düzensizlik var burada. Çalışmalar düzgün yürütülemiyor. Net bir rakam ifade edebilmek için resmi açıklama bekliyoruz” dedi.

İlçede, su ve gıda sıkıntısı yaşandığını da hatırlatan Baltacı, “Koordinasyonda çok büyük sorun var. Bölgeye acilen içme suyu, ekmek gibi temel gıda maddelerinin ulaştırılması gerekiyor” diye konuştu.

bozkurt-ta-sel-felaketi-ilcede-kaos-hakim-kayip-sayisi-hala-netlesmedi-909867-1.
Su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde yurttaşların tahliyesi botlarla gerçekleştirildi

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

BirGün’ün kentteki kayıp sayısına ilişkin bilgi almak için aradığı Kastamonu Valisi Avni Çakır, ise ‘yaşadığı yoğunluk’ nedeniyle görüşme talebine yanıt vermiyor. Gazetemizin ulaştığı Vali Çakır’ın koruma polisi, Çakır’ın bugün kayıp sayısına ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmasının beklendiğini bildirdi.

Kastamonu Valiliği sel felaketinin yaşandığı bölgede, "250-300 ceset çıkarıldığı ve kimliklerinin tespit edilemediği" yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirildi.

Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Maalesef bugün bazı şahıslarca, 250-300 ceset toplandığı ve kimliklerinin tespit edilemediği şeklinde, gerçek dışı açıklamalarda bulunulmuştur. İlimizde şu ana kadar hayatını kaybeden 32 vatandaşımız bulunmaktadır. Sel felaketi ile mücadelemizi zaafa uğratmaya dönük, bu açıklamayı kınıyoruz."