Toplumların sürekli tüketime yönlendirildiği, eskiyenin-bozulanın atılmasının önerildiği, kaynak tüketiminin arttığı dünyaya Repair (Onarım) Cafe başkaldırıyor. Eskiden her sokak arasında bulunan tamirciler, ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı azaldı. Kafe, bu durum üzerinde farkındalık yaratarak onarılacak eşyası olanlara, gönüllü onarım ustalarıyla ücretsiz hizmet veriyor. Dünyada toplam 1597 şubesi olan Repair Cafe, ilk olarak 2009 yılında Hollanda’da kuruldu. […]

Bozulan eşyaların gönüllü tamircileri

Toplumların sürekli tüketime yönlendirildiği, eskiyenin-bozulanın atılmasının önerildiği, kaynak tüketiminin arttığı dünyaya Repair (Onarım) Cafe başkaldırıyor.

Eskiden her sokak arasında bulunan tamirciler, ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı azaldı. Kafe, bu durum üzerinde farkındalık yaratarak onarılacak eşyası olanlara, gönüllü onarım ustalarıyla ücretsiz hizmet veriyor. Dünyada toplam 1597 şubesi olan Repair Cafe, ilk olarak 2009 yılında Hollanda’da kuruldu. Yeryüzü Derneği’nin ‘Atma, dönüştür. Onar, yeniden kullan’ sloganıyla 2016 yılında hayata geçirdiği kafe, İstanbul Kadıköy Kent Konseyi’nde hizmet veriyor.

Bozulan eşyalar, her ayın ilk pazar günü 12.00 ile 15.00 saatleri arasında gönüllüler tarafından tamir ediliyor.

Gereksiz tüketimi engellemek

Koordinatörü Cem Kolak, kafe hakkında BirGün’e bilgilendirmelerde bulundu. Kolak, kafeye uğrayanların sık sık kahve içilen, yemek yenilen kafe olduğunu düşündüğünü ifade etti. “Kahve içilen yer anlamından ziyade; toplanılan, çözüm üretilen yer olarak algılanmalı” diyen Kolak, kapılarının ziyaretçilere her zaman açık olduğunun altını çizdi.

Kolak, ilginin yoğun olduğunu aktararak, “Ziyaretçiler arızalı eşyalarını evden getiriyor, onarımın yapıldığı anda onları sürece dâhil ederek ufak onarım tekniklerini de öğretmeyi amaç edindik “ ifadelerinde bulundu. Gereksiz tüketimin önüne geçmeyi planladıklarını vurgulayan Kolak, onarım ve küçük malzemelerin ücretsiz olduğunu dile getirdi.

“Yedek parça gerekirse bunun bedelini ya da teminini eşya sahibi karşılıyor, bozuk parçayı veriyoruz daha sonraki etkinlikte de montajını yapıyoruz” diyen Kolak, bir sonraki etkinliğin mayıs ayında olduğunu sözlerine ekledi.