'Tandure‘ adını verdiği işletmesiyle büyük bir çevrenin gönlünde büyük yer kazanan Hozatlı Metin Aslan‘ın ölümü, yaşadığı Braunschweig‘i yasa boğdu

Braunschweig'te Metin Aslan yası

BİRGÜN / BRAUNSCHWEİG

Almanya‘nın Braunschweig kentinde 30 yıldan beri “Tandure” adıyla bir restoran işleten Tunceli Hozatlı Metin Aslan, yakalandığı koronavirüsten kurtulamayıp önceki gün hayatını kaybetti. 63 yaşındaki iş insanının vefat haberi, kendisini tanıyanları ve akrabalarını yasa boğdu.

'DEVRİMCİYDİ ÖZÜNÜ HİÇ KAYBETMEDİ'

Arkadaşları Metin Aslan'ı özünü kaybetmeyen, devrimci demokrat biri olarak niteledi. Metin Aslan'ın çocuklarına, katledilen devrimcilerin adını verdiğini anımsatan arkadaşları, "O her zaman cezaevindeki devrimcilere destek olan, onlar için işyerini bırakıp sokak şenliklerinde köfte satmaya kadar farklı fedakarlıklar yapan bir arkadaşımızdı. Geldiği yeri ve günleri unutmayan özverili biriydi. O herkes tiyatro izlerken, çay, kahve satan Metin'di. Son zamanlarda da Dersim için birşeyler yapan biriydi. En son BirGün'e destek için stand açmayı konuşmuştuk. Bizler O'nu Dersim'in devrimcilerin dayanışmacısı, oğluna adını verdiği Behçet'in yoldaşı olarak anacağız. Seni Behçetlerin, Mahirlerin, Mazlumların yanına uğurluyoruz. Asla unutulmayacaksın" dediler.

'DÜRÜSTLÜĞÜ, FEDAKARLIĞI, YOLDAŞLIĞIYLA ANILIRDI'

İsmail Sarıtaş da, kendisinin ve ailesinin 1984 1984 yılında Braunschweig’a Metin Aslan'ın yardımıyla geldiklerini belirterek şunları dedi: "Metin 13 yaşında Almanya’ya babasının yanına, Dersim, Hozat’ın bir köyünden geliyor. 70'li yıllarda devrimcilerleup uzun saçları, İspanyol paça pantolonları, sarkık bıyıkları ile diskodan çıkarken tanışıyor. Sonrasında ise derneklere gitmeye başlıyor, orada dürüstlüğü, fedakarlığı, dost ve iyi bir insan olması ile tanınıyor.

Hozat’ta Devrimci Yolcu akrabalarının, çevresindeki arkadaş ve tanıdıklarının da etkisiyle Almanya’da Devrimci İşçi saflarında yer alıyor. En küçük erkek kardeşi dünyaya geldiğinde adını Mahir koyduruyor annesi ve babasına. Mahir onun için bir idol, bir yiğit devrimcidir artık. Derneklerde sabahlıyor, nereye git derlerse gidiyor, toplantılar, seminerler, yürüyüşler, mitingler Metin için olmazsa olmaz oluyor. Türkiye’den evleniyor. İlk oğlu Ulaş oluyor, Mahir’in yoldaşı Ulaş’ın ismini veriyor oğluna. Sonra Behçet Dinlerer işkencede öldürülünce ikinci oğluna Behçet’in ismini veriyor.

12 Eylül darbesi sonrası, Devrimci İşçi dağılana kadar koşturuyor. 84’de ben Almanya’ ya geldiğimde Metin hem MAN fabrikasında çalışıyor, hem dergi satıyor, dernek nöbetleri tutuyor, ülkede mahpustaki yoldaşları için yürüyüşlerde, mitinglerde standlar açıyor, ülkedeki durumu güzel Almancasıyla Almanlara anlatıyor, stand açıp dayanışma yemekleri, köfteler, börekler satarak toplanan paraları bir an önce Türkiye’ ye yolluyordu. Devrimci İşçi’nin mali yükünü karşılıyordu. Braunschweig’daki tanımadığı partili, sendikacı, avukat, demokrat, devrimci çevre yok gibiydi. Bu çevrelere bir işimiz düştüğünde hemen Metin devreye girerdi.

Onun için Metin’ i bu duruşlarından, devrimci, demokrat kişiliğinden soyutlayarak sadece işverendi diye tanımlamak doğru değil. Devrimci İşçi ve Türkiye’de ki örgütsel yapı dağıldğı dönemde MAN fabrikasından aldığı çıkış parasıyla bir restorant açtı ve çevrede çok tanınmış olması, sevilen bir kişi olması, tüm Baunschweiglilerin Metin’i tanımış olması işinin iyi gitmesine, kendi emeğinin boşa gitmemesine, alınterinin karşılığını almasına yaradı. Kazandıkça, daha fazla yardım, dayanışma örnekleri verdi. Özürlüler kurumundan, spor külüplerine, demokrat ve Alevi derneklerinden , ülkedeki Dersim dayanışma kurumlarına kadar hem koşturdu, hem maddi yardım sağladı.

Bir dağ yıkıldı. Bir güzel insan yıldızlar ülkesine göçtü. Büyük bir kayıp oldu. Çok genç yaşta ve talihsiz bir şekilde aramızdan ayrıldı. Onu unutmayacağız. Güle güle Metin. Yolun yıldızlara olsun. Seni hep gökyüzünde seyredeceğiz"

EİNTRACHHT DA YAS TUTUYOR

Braunschweig gazeteleri vefata geniş yer verirken, Alman 3 Lig kulübü EintrachtBraunschweigde, resmi sitesinde yaptığı açıklamada, "Metin Aslan, Eintracht'ın uzun süredir beri sadık bir ortağı ve Braunschweig sporunun sponsoruydu. Son 30 yılda, Türk-Kürt restoranı "Tandure" açıldı ve anlaşmamıza dahil oldu. Aslan uzun yıllar katering şirketiyle pek çok kutlamaya hizmet etti. Artmax kompleksindeki restoranında da çok sayıda takım akşamı veya kutlaması gerçekleşti. Uzun süredir BTSV üyesi olarak da, kulübün hentbol ve hokey bölümünde yer almaktaydı. Her zaman yardımsever ve insanları biraraya getirme sanatı ve yeteneği ile Eintracht iyi bir arkadaş kazandı. Düşüncelerimiz ailesi ve akrabalarıyla. Her zaman Eintracht ailesinin bir parçası olarak kalacaksın" dedi.

Avrupalı Türk İşadamları / Kadınları Birliği BTEU) de sosyal medya hesabından 63 yaşındaki Aslan‘ın kaybetmenin büyük üzüntüsü içinde olduklarını kaydetti.

VİETNAM'A TATİL İÇİN GİTMİŞLERDİ

Metin Aslan 15 yaşında Almanya’ya gelmiş ve yaklaşık 30 yıl önce açtığı restoranı Türkiye mutfağının en güzel örneklerinin tadıldığı bir işletme haline getirmişti. Metin Aslan‘ın eşiyle birlikte bir süre önce tatil için Vietnam’a gittikleri, döndüklerinde evlerinde, karantinaya alındıkları kaydedildi. Aslan‘ın diyabet olmasının yanısıra kalp rahatsızlığının nüksettiği ve buna nefes darlığının eşlik ettiği ifade edildi. Metin Aslan‘ın eşinin ise hastalığı yendiği belirtildi.

VAKA SAYISI 100 BİNİ AŞTI

Tüm dünyada etkisini gösteren yeni tip koronavirüsü nedeniyle, Almanya‘da toplam 102 bin 24 olurken, 1695 kişi ise hayatını kaybetti. Yapılan tedavi sonucu 28 bin 700 kişinin ise koronavirüsten kurtulduğu kaydedildi. Pandemi nedeniyle Türkiye kökenli 34 kişinin hayatını kaybettiği Almanya‘da koronavirüsten en çok etkilenen eyaletler Bavyera (24 bin 974 vaka, 437 vefat), Kuzey Ren Vestfalya (19 bin 384 vaka, 255 vefat), Baden Würtemberg (19 bin 395, 387 vefat), en az etkilenen ise MecklenburgVorpommern (526 vaka, 6 vefat) oldu.