Bilir misiniz, ilk kez 2004-05 sezonunda günümüzdeki adını aldı Ada futbolunun dört profesyonel liginin 2. sırasında yer alan Championship. Premier Lig’in kurulduğu 1992’den önce futbol aleminde ‘2. Lig’ diye bilinirdi. Premier Lig’in yükselişiyle birlikte o da parladı. Günümüzde 24 takımlı lig Avrupa futbolunun değer ve izlenme oranı olarak 7. sırasında. 2018-19 sezonunda oynanan maçlardaki ortalama taraftar sayısı 20.181. Geçen sezon play-off maçları sonunda Premier Lig’e dönen Aston Villa evinde oynadığı 23 maçta 36.029 taraftar ortalaması yakaladı. Onu takip eden Leeds United’ın taraftar ortalaması 34.033. Sezon sonunda 3. Lig’e düşen İpswich Town’un 17.765 taraftar ortalaması marka değerinin nasıl yaratıldığını anlatıyor görmesini bilenlere.

Ligde forma giyen 621 futbolcunun 307’si İngiltere dışında dünyaya gelmiş. Ligin toplam değeri 1,2 milyar sterlin, bizim ‘Kurşunlu’ Süper Lig’in (496 milyon) neredeyse üç katı. Ligin önemi ve değeri boş cümlelerle değil, tribünlerin doluluğu ve izlenme oranıyla yakalanıyor anlayacağınız. Ligdeki takımlara gelince… İçlerinde Leeds United, Nottingham Forest, Derby County, Blackburn Rovers gibi eskinin özlemiyle yanıp tutuşan nicesi var. (Bu vesileyle Fulham’a da selam çakalım, dönsünler sezon sonunda bıraktıkları yere.)

Championship’ten dem vurup ligin demirbaşını unutmak olmaz. 1887’de kurulmuş Barnsley FC köklü tarihinde sadece bir sezon ülke futbolunun en üst liginde boy göstermiş. 75 sezon Championship’te mücadele vermiş kırmızı beyazlılar.

Ağustos ayının ilk cumartesi gününde, Championship’te 2019-20 sezonu başlıyor. Brentford’un Griffin Park Stadı’nda ev sahibinin konuğu Birmingham City. Londra’nın batısında, Middlesex bölgesinde Hounslow belediyesine bağlı, adını kıyısına kurulduğu nehirden alan 30 bin nüfuslu küçük bir kasaba Brentford, kırmızı beyazlı takımı futbol âleminde ‘The Bees’ (Arılar) olarak nam salmış. Takıma 1904’ten beri ev sahipliği yapan 12.300 kapasiteli Griffin Park Stadı adı Yunan mitolojisindeki kartal ve aslan karışımı bir yaratıktan miras. Günümüzde dört köşesinde pub olan yegâne stat olarak hâlâ ayakta emektar futbol mabedi. Ama hikâyesi bitmek üzere. Takım sezon sonunda 17.250 kapasiteli Brentford Community Stadı’na taşınacak ve bir futbol mabedi daha endüstriyel futbolun pençesinde tarihe karışacak.

Brentford 2018-19 sezonunu 11. sırada tamamladı, 22 kişilik kadronun yaş ortalaması 24.3, toplam değeri 50 milyon sterlin. 22 yaşındaki golcüsü Neal Maupay 25 gol 8 asistle gol krallığı sıralamasında 3. sırayı aldı. 2017’de 1,6 milyon sterlin karşılığında Saint-Étienne’den transfer olduğu takımda 85 maçta 37 golü var. Premier Lig takımlarının talip olduğu golcü transfer penceresi kapanmadan başka bir takımın yolunu tutar mı zaman gösterir ama görünen o ki yeri zor dolar. Rakip Birmingham City geçen sezonu 17. sırada bitirdi, onların da hedefi 2011’de düştükleri görkemli lige, elitlerin arasına dönmek. Hikâyeleri arasında 90’lı senelerde 23 yaşındaki Karen Brady’nin Ada futbolundaki ilk kadın idari menajer olması da var.

Ev sahibi Brentford 4-3-3 dizilişinde başlıyor maça, ayrılığı gündemde olan Maupay kadroda yer almıyor, yerinde 11 numaralı Watkins. 2016’dan beri rakibine karşı kaybetmedi Brentford. Geçen sezon Premier Lig’e yükselen Norwich City ve Sheffield United’dan sonra evinde en çok puanı topladıklarını hatırlatalım. Tribünleri dolduran 11.332 taraftarın önünde hızlı başlıyorlar maça. Orta sahanın dinamosu 14 numaralı Dasilva, Arsenal altyapısından yetişmiş, ilk bölümde göze batanlardan. İlk 15 dakikada üç kez yokluyorlar rakip kaleyi, 16. dakikada Watkins’in vuruşunda üst direk gole izin vermiyor. Brentford’un golü beklenirken 18. dakikada sevinen misafir takım oluyor. Duran top organizasyonunda savunmadan gelen Pederson ceza yayının üzerinden aşırma kafa vuruşuyla takımını öne geçiriyor. Devrenin bitimine yakın net fırsattan yararlanamıyor ev sahibi, Marcondes’in vuruşunda yine direkleri geçemiyorlar. Topa yüzde 80 oranında sahip olduğu, net fırsatlardan yararlanamadığı devreyi geride kapatıyor Brentford.

İkinci devrede Brentford yine baskılı. Misafir takım beşli orta sahasını savunmasına yaklaştırıyor devrenin başında. Onların da 7 numarası Crowley, Arsenal altyapısından yetişme, ilk 60 dakikada takımın en iyisi. 60’tan sonra baskıyı artırıyor Brentford ama net pozisyon üretmekte zorlanıyor. 71’de Leeds United’dan transfer edilen Pontus’un kafası savunmada kalıyor, Brentford adına kaçan bir fırsat daha. Beş dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca Brentford çok üstün oynadığı, rakip kaleyi 15 kez yokladığı maçı kaybedip sezona puansız başlıyor. Birmingham City ise sadece bir kez gelip golü bulduğu maçta üç puanı kapmanın mutluluğunda.