İngiltere ile Avrupa Birliği arasında yürütülen müzakereler, ticaret ve balıkçılık noktasında tıkanıklığını sürdürüyor. AB müzakerecisi, İngiltere'nin çözüm noktasında isteksiz olduğunu ifade etti.

Brexit: AB müzakerecisi, İngiltere’nin anlaşmanın çözümü noktasında isteksiz olduğunu söyledi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden tamamen çıkışı yaklaşırken, iki taraf arasındaki ticaret anlaşmasındaki belirsizlikler devam ediyor.

Avrupa Birliği müzakerecisi Michel Barnier, ikinci tur görüşmelerin ardından İngiltere’nin anlaşmazlığın çözümü noktasında isteksiz olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Barnier, “Açık ve adil rekabete ilişkin koşullara ve balıkçılık konusunda dengeli bir anlaşmaya bağlı kalmayı reddederek, İngiltere şu aşamada bir ticaret anlaşmasını mümkün kılmıyor” dedi. Barnier, İngiltere’nin geri adım atmaması halinde anlaşmaya varamama riskinin olabileceğini vurguladı.

TİCARET VE BALIKÇILIK, ANLAŞILAMAYAN NOKTALAR

Anlaşmaya hala çok uzak olduklarını belirten Barnier, İngiltere’nin son birkaç haftadır temel prensipler ve çıkarlar konusunda AB’nin gösterdiği çaba ve ilgiye karşılık vermediğini savundu.

Adil bir balıkçılık ve ticaret anlaşması zemininin oluşmasında henüz bir ilerleme sağlayamadıklarını belirterek İngiltere ile yapılan pazarlıklarda yol alınamadığını söyledi.

Sekiz ay önce İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la yapılan taslak anlaşmayı hatırlatarak, “biz orada yazanlara hala sadığız. Tek istediğimiz o metni yasal bir şekle dönüştürmek, daha fazlası değil” dedi.

“ANLAŞMA OLMAZSA HER ŞEY ÇOK DAHA ZORLAŞACAK”

Zamanın gittikçe daraldığına dikkat çeken Michel Barnier, Ekim ayına kadar bir anlaşmaya varılamazsa eldeki tarife ve kota uygulamalarının da tehlikeye gireceği ve her şeyin çok daha zorlaşacağı uyarısında bulundu.

1 Ocak 2021’de taraflar arasındaki ilişkilerde yeni bir defter açılacaksa, sürecin yasama boyutunda gerekli çalışmaların yapılabilmesi için en geç Ekim ayına kadar anlaşmanın sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

“SONUÇ NE OLURSA OLSUN, İŞİN SONUNDA İNGİLTERE TAM BAĞIMSIZ OLACAK”

İngiltere adına müzakereleri yürüten David Frost, ticarette eşit olmayan iki taraf arasında dengenin sağlanması ve balıkçılıkta av sahaları sorunu gibi çözüm bekleyen iki konuda gözardı edilemez görüş ayrılıkları olduğunu vurguladı.

Eylül ayında hala anlaşmaya varılmasının mümkün olabileceğini belirten Frost’a göre İngiltere’nin bu iki madde için belirlediği prensipler net olmakla birlikte, konu basit bir anlaşmayla çözülemeyecek kadar hassas.

Müzakerelerde İngiltere’yi temsil eden David Frost, sonuç ne olursa olsun, bu geçiş sürecinin bitiminde İngiltere’nin tamamen bağımsız bir devlet olacağını belirtti.