İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği ile Brexit sürecinin nasıl işleyeceğine dair mutabakata vardı. Brexit Referandumu’nun üzerinden iki yıl geçmişken ülkenin AB’den nasıl ayrılacağını hâlâ tartışılıyor

Brexit için mutabakat

İngiltere Başbakanı Theresa May’in ofisinden yapılan açıklamada, Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen Brexit görüşmelerinin tamamlandığı duyuruldu. Şimdi merak edilen İngiltere Parlamentosu’nun vereceği karar. May’in kabinesinin metni onaylaması halinde pazartesi günü bakanlar düzeyinde bir toplantıya ev sahipliği yapacak. İki tarafın siyasi onayı olması halinde ise muhtemelen 25 Kasım’da Brexit konulu özel bir AB Zirvesi düzenlenecek.

Avrupa ile Mutabakat neleri içeriyor?
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış tarihi olarak belirlenen 29 Mart 2019’un ardından nasıl bir geçiş döneminin olacağı ve geçiş döneminin ne kadar süreceği, bunun ardından İngiltere ve AB arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği bu anlaşma sayesinde belirlenecek. Henüz May ve AB arasında mutabakata varılan anlaşmanın detayları belli değil. May’in Avrupa Birliği ile serbest ticaret koşullarını sürdürme arzusu İngiliz parlamento en çok eleştirilen noktaydı.

İrlanda’nın geleceği
Sürdürülen müzakerelerde bir diğer anlaşmazlık noktası ise İrlanda ve Kuzey İrlanda sınırına fiziksel sınır kontrolleri getirilmeden ilişkilerin nasıl sürdürüleceğine dair. İngiltere’nin bir anlaşma olmadan AB’yi terk etmesi durumunda, Kuzey İrlanda için ‘backstop’ denen uygulamanın devreye girmesi konusunda daha önce mutabakat sağlanmıştı. Guardian Gazetesine göre, backstop sürecinin işlemesi takdirinde kabine kaynakları Kuzey İrlanda’ya özel bir statü verilmeyeceğini öne sürüyor. Öte yandan, Brexit yanlısı isimler, Kuzey İrlanda’yı AB’ye daha çok yakınlaştıracak bir anlaşmaya karşı çıkıyor.

***

Anlamlı oylama talebi

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Bu müzakerelerin çılgın bir şekilde yürütülmesinden anladığımız üzere bu anlaşmanın ülke için iyi olması ihtimali bulunmuyor” yorumunu yaptı. Telegraph gazetesine göre dört muhalefet partisi ortak bir mektup yazarak, “anlaşma üzerine gerçekten anlamlı bir oylamanın” yapılması talebinde bulundu. Anlaşma parlementodan geçmezse, İngiltere’nin AB’den anlaşmasız ayrılması gündeme gelir. Bu durumda hükümetin ne yapılacağına karar vermesi gerekecek. Brexit kapsamında yürürlüğe konan kanunlara göre 21 Ocak 2019, AB ile anlaşmanın yapılması için belirlenen son tarih.