İngiliz Hükümeti, AB ile resmi müzakerelerin başlamasına hazırlanırken, uzmanlar anlaşmasız ayrılık konusunda uyarıyor

Brexit: Müzakereler 2 Mart'ta başlıyor

İngiltere'nin 31 Ocak'ta resmi olarak Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından, Brüksel ile kalıcı bir anlaşma için müzakerler 2 Mart tarihinde başlayacak.

BBC New's haberine göre, Brüksel; tarifesiz ticareti desteklerken, İngiltere'nin devlet yardımı, işçi hakları gibi konularda AB kurallarına uymaya devam etmesini istedi.

Brüksel'in bu isteği İngiltere tarafından olumlu karşılanmazken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson 'anlaşma olmadan AB'de ayrılmaya hazırız' dedi.

Johnson geçiş dönemi - 31 Aralık 2020 - sonuna kadar AB ile anlaşma sağlamayı umduklarını ancak hiçbir koşulda geçiş sürecini uzatmayacaklarını belirtti.

EKONOMİ ZARAR GÖRÜR

Eleştirmenler, anlaşmasız yapılacak bir ayrılığın ülke ekonomisine zarar verebileceğini söylüyorlar.


Brexit müzakereleri sürcinde İngiltere'yi, Johnson'un Avrupa danışmanı David Frost temsil ederken, Brexit anlaşmasının baş müzakerecisi Michel Barnier, AB heyetine başkanlık edecek.

Johson ve Avrupa Danışmanı Frost, AB'den Kanada tarzı bir anlaşma istediklerini belirtirken, Michel Barnier yaptığı açıklama, İngiltere'nin Kanada'ya benzemediğini ve coğrafi yakınlığının AB ülkeleri arasındaki rekabeti tehdit edeceğini söyleyerek böyle bir anlaşmayı mümkün olmacağını söyledi.