Johnson Hükümeti, anlaşmasız Brexit senaryolarının bulunduğu bir dokümanı kamuoyu ile paylaştı. Muhalefet, belgede bulunan karamsar senaryolar üzerine parlamentonun açılması gerektiğini belirtti

Brexit’te kaos senaryosu

Milletvekillerinin oylaması sonucu bakanların kamuoyu ile paylaşmak zorunda kaldığı “Operation Yellowhammer” adı verilen belgeye göre anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmesi takdirinde beklenen en olumsuz senaryolar arasında sokaklarda isyanların çıkması, gıda fiyatlarının yükselmesi ve tıbbi malzemeler ile ilaç tedarikinin kesintiye uğraması yer alıyor. İngiliz parlamentosunda pazartesi kabul edilen tasarıda, hükümetin anlaşmasız ayrılığa ilişkin belgeler ve planları yayınlaması zorunlu kılınmıştı. 302’ye karşı 311 oyla kabul edilen tasarıda, sadece planlar veya resmi evraklar değil, hükümet görevlilerinin elektronik posta, sosyal medya ve WhatsApp gibi uygulamalar yoluyla yaptığı tüm uluslararası yazışmaların açıklanması da öngörülüyordu.

KÖTÜ SENARYO

20 madde halinde sıralanan “en kötü durum senaryosuna” göre, Fransa üzerinden Britanya’ya gelen kamyonların yüzde 50 ila 85’i gümrüğe takılacak, 2 günü aşan gecikmeler yaşanacak. Britanya ve Fransa arasındaki Manş Denizi’nden geçişlerde ciddi sıkıntılar görülecek ve bu durumun düzelmesi 3 ayı bulabilecek. Feribot, tren veya uçak ile seyahat edecek İngilizler, limanlar, tren istasyonları ve havalimanlarında beklemek zorunda kalacak. Elektrik fiyatları ciddi oranda artacak, ilaç tedariki uzayacak. Taze gıda sıkıntısı baş gösterecek ve buna bağlı olarak fiyatlar yükselecek. Büyük şirketler anlaşmasız ayrılığa hazırlıklı olsalar da küçük ve orta boy işletmeler oldukça zor duruma düşecek. Düşük gelirliler ise gıda ve yakıt fiyatlarındaki herhangi bir artıştan daha fazla etkilenecek. Britanya genelinde protestolar ve karşı protestolar gerçekleşecek ve çok sayıda polis gücü buralarda kullanılacak. Ayrıca, kamu düzeninde bozulmalar ve toplumsal gerginliklerde artış görülebilecek. Madde madde olası senaryoların paylaşıldığı belgede 15. maddenin üzerinin siyahla kapatılması ise dikkati çekti.

MECLİS AÇILMALI

İşçi Partili Gölge Brexit sekreteri Sir Keir Starmer, İngiltere’nin AB’yi bir anlaşma yapmadan terk etmesi durumunda Yellowhammer belgesinin “ciddi riskler” olduğunu doğruladığını söyledi. Starmer, bu şartlar altında Başbakan Boris Johnson’ın kararıyla 5 hafta tatile çıkan parlamentonun tekrar açılması gerektiğini belirtti. İşçi Partisi dahil muhalefetteki tüm partiler anlaşmasız Brexit’in masadan kaldırılması gerektiği konusunda ittifak halindeler.