Brezilya Çevre Bakanlığı (IBAMA), zehirli gemi Nae Sao Paulo’nun Aliağa’da sökülmesine verilen iznin iptal edilmesi sonrası harekete geçti. Bakanlığın, geminin acil geri dönmesi için çağrıda bulunduğu öğrenildi.

Brezilya Çevre Bakanlığı'ndan asbestli gemiye çağrı: Acil geri dön

Aycan KARADAĞ

Asbest ve yoğun zehirli atık bulunduran Nae Sao Paulo gemisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Türkiye’ye girişine izin verilmeyeceği açıklanmalarına rağmen, geminin rotasını değiştirmeden yolculuğuna devam etmesi sonrası Brezilya devleti harekete geçti.

Bakanlığın, Brezilya Çevre Bakanlığı’na (IBAMA) gönderdiği Aliağa’da sökümü onayının iptali yazısının ardından SÖK Denizcilik’in Brezilya’daki ortağı Ocean Prime'a bugün bir yazı yazdığı ortaya çıktı. Yazıda, geminin yaşa dışı trafikte yol almakla suçlanarak Brezilya’ya acil geri dönmesi için çağrıda bulunulduğu öğrenildi.

BAKANLIK GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI

İzmir halkının tepki gösterdiği ve dünyanın yakından takip ettiği eski savaş gemisi Nae Sao Poulo 4 Ağustos’ta Brezilya’nın Rio de Janeiro Limanı’ndan yola çıktı. İzmir’deki birçok çevre, demokratik kitle, meslek örgütünün yanı sıra siyasi partiler ve belediyeler bir dizi eylem yaptı. Gemiyi söküm yapılması planlanan yer olan Aliağa’ya sokmayacaklarını belirten İzmirliler büyük bir direniş örgütledi. Yapılan eylemlerin, yürüyüşlerin ve konserlerin ardından hükümet geri adım atmak zorunda kaldı.

26 Ağustos tarihinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gemi için tehlikeli envanter raporu talep edildiğini ancak yanıt verilmediğini açıklayarak şartlı söküm izninin iptal edildiğini ve geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. İznin iptal edilmesine rağmen geminin sökümünü gerçekleştireceği SÖK Denizcilik’in gemiye durdurma talimatı vermediği ve sadece gemiyi yavaşlatma kararı aldı. Alp Centre gemisi tarafından çekilerek Türkiye'ye getirilen geminin rotası değişmezken Cebelitarık Boğazı’na doğru ilerleyişini sürdürdü.

GEMİ HALA DURMADI

Yaşanan gelişmelerin ardından IMABA, SÖK Denizcilik’in ithalat işlerini gerçekleştiren ortağı Ocean Prime'a bir yazı yazdığı ortaya çıktı. Yazıda, geminin yaşa dışı trafikte yol almakla suçlanarak Brezilya’ya acil geri dönmesi çağrısında bulunuldu. Geminin ise hala durmadığını gemi takip sisteminde 1,5 knot seviyesini düşürdüğü görüldü.