Brezilya’da otobüs şoförleri, petrol ve demiryolu işçileri, teslimat çalışanları, öğretmenler ve daha birçok sektörden binlerce işçi, ülkede son zamanlarda Covid-19 ve hükümetin yarattığı sosyal ve ekonomik eşitsizliklere karşı sesini duyurmak için grevler ve protesto gösterileri düzenliyor.

Brezilya’da binlerce işçi ekonomik krize karşı grev ve protestolar düzenliyor

Brezilya’da işçiler, Covid-19 salgınının ölümcül olarak kontrolsüz bir şekilde yayılmasına ve on milyonları yoksulluğa sürükleyen sosyal ve ekonomik krize karşı ülke genelinde grevler ve protesto gösterileri düzenleliyor.

Brezilya’nın en büyük eyaletlerinden Sao Paulo’da öğretmenler aşı olmamalarına rağmen okulların açılmasına karşı haftalardır süren grevlerini bu kez de sokağa taşıdı.

Öğretmenlere, Covid-19 yüzünden canlarının hiçe sayıldığını ve iyileştirme yardımlarının yapılmadığını belirten otobüs şoförleri, petrol ve demiryolu işçilerinin yanı sıra, teslimat işçileri de destek vererek sokaklara çıktı.

Otobüs şoförleri bazı eyaletlerde iş bırakma eylemleri gerçekleştirirken, Ulusal Ulaştırma ve Lojistik İşçileri Konfederasyonu (CNTTL) sendikası ülke çapında ‘iş bırakma grevi’ çağrısı yaptı.

Ülkenin Paraná eyaletinde yaklaşık 1700 petrol işçisi de petrol rafinelerinde gerekli bakım ve yenileme çalışmalarının yapılmadığı için canlarının hiçe sayıldığını belirterek greve gittiklerini duyurdu.

TESLİMAT İŞÇİLERİ GREVDE

Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü (INPA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Brezilya'nın mevcut enfeksiyon oranları göz önüne alındığında, Repar'a 2 bin işçi göndermenin, Araucária şehrinde her gün en az bir ek ölüme yol açtığına dikkat çekiyor.

brezilya-da-cesitli-sektorden-binlerce-isci-ekonomik-ve-krize-karsi-grev-ve-protestolar-duzenliyor-866739-1.

iFood ve Uber Eats adlı yemek dağıtım platformalarında çalışan teslimat işçileri de Covid-19 salgınında canlarının önemsenmediği gerekçeleriyle harekete geçerek greve gitti.

Teslimat işçilerinin grev sonrası düzenledikleri protesto gösterine sağlık çalışanları ve kamyon şoförleri de destek verdi.

METAL İŞÇİLERİ DE GREVE GİTTİ

Metal işçileri, ülkenin iki ana şehri São Paulo ve Rio de Janeiro'yu birbirine bağlayan Paraíba nehri kıyısındaki sanayi koridorunda LG marka teknoloji fabrikasının kapanmasına karşı bir hafta süren bir greve gitti. LG işçileri, yerel SINDIMETAL metal işçileri sendikasının şirketle müzakereleri sürdürdüğünü duyurmasının ardından işlerine geri döndü. LG, küresel yeniden yapılandırma planları kapsamında, bilgisayar monitörlerinin üretimini durduracağını duyurdu ve bu da fabrikadaki 3 bin işçiden 700'ünün işten çıkarılmasına yol açtı. Bölgedeki 430 çalışanı olan dış kaynaklı bileşen fabrikalarındaki işçiler, 6 Nisan'dan bu yana LG'nin kapatılmasına karşı grevde.

ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK ÇALIŞANLARI DA GREVDE

Ulaştırma ve lojistik işçileri de ülke çapındaki greve giderek Brezilya’nın federal başkenti olan Brasil’de kontak kapatma eylemleri düzenledi.

Ulaştırma işçileri bugün 14 eyalette düzenlenecek protesto gösterilerinin yanı sıra demiryolu hizmetinde de duraksama eylemleri düzenleyecek. Nüfusun yüzde 80’inden fazlasını kapsayacak olan eylemde 44 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.

Kaynak: World Socialist Web Site (WSWS)