Brezilya'da, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Federal Yüksek Mahkeme’nin eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlıları tarafından basılmasında ihmali olduğu gerekçesi ile eski Adalet Bakanı Anderson Torres hakkında gözaltı kararı verildi.

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Torres hakkında gözaltı kararı
Fotoğraf: AA

Brezilya'da Kongre baskınında "ihmali" olduğu gerekçesiyle eski Adalet Bakanı ve başkent Brasilia Federal Bölgesi’nin eski Güvenlik Bakanı Anderson Torres hakkında gözaltı kararı verildi.

AA’nın aktardığına göre, Yargıç Alexandre de Moraes, Torres'i 8 Ocak'ta eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme baskınında, başkentin Güvenlik Bakanı olarak görevini yerine getirmediğini belirtti.

Yargıç Moraes, Torres hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını açıkladı. Torres’in ise hakkındaki suçlamaları reddettiği, geçtiğimiz hafta tatil için ABD'ye gittiği ve ülkeye dönüş tarihinin bilinmediği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında polis ekipleri Torres'in Brasilia'daki evinde arama yaptı.

Solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümetinin sözcüsü Senatör Randolfe Rodrigues, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, barbarlığa müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

"VANDALLIK VE FAŞİSTLİK"

Lula, baskından sonra yayımladığı açıklamada, yapılanları "vandallık ve faşistlik" olarak nitelendirerek Brezilya'da güvenlikten sorumlu olması gereken kişilerin görevlerini yerine getirmediğini belirtmişti.

Brezilya basınının yayımladığı videolarda, aşırı sağcı Bolsonaro destekçilerinin kamu binalarına baskın yaptığı sırada bazı polislerin bu duruma seyirci kaldığı ve cep telefonlarıyla o anların fotoğrafını çektiği ortaya çıkmıştı.

Anderson Torres, Bolsonaro döneminde 2019-2022 yıllarında Adalet Bakanı olarak görev yaptıktan sonra başkent Brasilia Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı olarak atanmıştı.

Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Torres, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledilmişti.