Brezilya’da halk yoksullaşırken zenginler servetini katlıyor. Evsiz İşçiler Hareketi bu çarpıklığa isyanını borsa binasını işgal ederek gösterdi: “19 milyon açlıktan ölürken 42 kişi daha milyarder oldu.”

Brezilya’da, Evsiz İşçiler Hareketi borsa binasını işgal etti: Bizim açlığımız servetinizi artırdı

Dış Haberler Servisi

Brezilya'da kamu kaynaklarını şirketlere peşkeş çeken sağcı Jair Bolsonaro'ya ve servetine servet katan milyarderlere öfke giderek büyüyor. Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) işsizlik ve açlık koşullarına karşı Sao Paulo Menkul Kıymetler Borsası'nı işgal etti.

HER GÜN BORSADA MİLYARLAR DÖNÜYOR

Ellerinde hayvan kemikleriyle ve üzerinde “açlık" yazan Brezilya bayrağıyla borsa binasına giren protestocular sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya “Bizim açlığımızla zenginleşiyor” ve “Brezilya'da 19 milyon açlıktan ölürken ülkenin 42 yeni multimilyoneri var” yazılı dövizlerle tepki gösterdi. MTST lideri Debora Pereira, güvensiz gıdalardan ve açlıktan neredeyse 100 milyon Brezilya yurttaşının etkilendiğini belirterek, “Her gün milyarderler borsada milyar dolarlarla oynuyor. Ekonominin bu şekilde işleyişi nüfusun büyük bir kesimini özellikle de alt sınıfları dışlıyor” açıklaması yaptı. MTST üyesi ve aynı zamanda Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSOL) 2018’deki Cumhurbaşkanı adayı olan Guilherme Boulos ise “Bazılarının kârları, geri kalanın açlığı olamaz!” açıklaması yaparak MTST’nin eylemini destekledi.

16 MİLYON YURTTAŞ AÇLIK SINIRI ALTINDA

MTST'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Spekülasyonun ve sosyal eşitsizliğin en büyük sembolü olan Sao Paulo Menkul Kıymetler Borsası'nı işgal ediyoruz. Şirketler kâr ederken insanlar açlıktan ölüyor. İş giderek daha güvencesiz hale geliyor. Bolsonaro'yu elinde tutanlar var. Onlar piyasanın sahipleri” denildi. Koronavirüs sürecinde zenginlerin kârlarını katladığını hatırlatan MTST, söz konusu dönem içinde 42 yeni milyarderin ortaya çıktığını vurguladı. MTST, 200 milyondan fazla nüfusa sahip olan Brezilya’da milyarderlerin sayısının artmasına rağmen 16 milyondan fazla insanın açlık sınırının altında yaşadığına dikkat çekti. Covid-19 nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 590 bin kişinin hayatını kaybettiği Brezilya'da pandemi sürecinde 15 milyon kişi işsiz kaldı.

ŞİRKETLERE HİZMET EDENLER İKTİDARDA

João Pinto Vakfı'na ve Şehirler Bakanlığı’na göre, ülkede insan onuruna yakışmayacak koşullarda yaşayan altı milyon Brezilyalı aile bulunuyor. Ülkenin kentlerinde milyonlarca kişiyi yoksulluğa iten Bolsonaro yönetimi Amazon yerlilerinin de doğal kaynaklarına göz dikmiş durumda. Amazon’u ve diğer korunan alanları maden şirketlerine açmak için bu bölgeleri koruyan yasaları kaldırmak için girişimlerde bulunan Bolsonaro yönetimi, en son ağustos ayında yerli topraklardaki toprak yağmacılarına af sağlayan yasayı Senato'nun onayına sunmuştu.

***

FRANSA'DA YÜZLERCE EVSİZİN KALDIĞI KAMPA POLİS SALDIRISI

Fransa'nın başkenti Paris'te 1 Eylül'de çoğu göçmen binlerce evsizin kamp eylemleri kısmi kazanımla sonuçlanırken bu kez Grande-Synthe bölgesindeki evsizlerin çadırlarına müdahale edilmesi tepki nedeni oldu.

Göçmenler ve barınma hakkı için mücadele eden dernek Utopia56 önceki gün yaptığı açıklamada, Grande-Synthe'deki kamplara polis müdahalesi sonucu yaklaşık 800 kişinin ormanlarda yaşamak zorunda kaldığını ve müdahale sonucu yaralanan bazı kişiler olduğunu açıkladı. Utopia 56'nın da aralarında bulunduğu Collectif Requisitions, bu ay başında Paris Valiliği önündeki Andre-Citroen parkında yaklaşık bin 300 evsizle birlikte kamp kurarak konut krizini protesto etmişti. Günler süren kamp eyleminin ardından evsizler parktan tahliye edilerek geçici barınma merkezlerine götürülmüştü.