Brezilya'da koronavirüs bulaşımının yerli bölgelerdeki yoğunluğu sebebiyle hükümeti eleştiren yerli liderler hakkında soruşturma açıldı. Federal hakim soruşturmayı "utanç verici" buldu.

Brezilya'da muhalif yerli liderlerine soruşturma

Brezilya'da yerli toplulukların en büyük örgütlenmesi olan Yerli Halklar Birliği (Apib) liderleri Sonia Guajajara ve Almir Surui hakkında, koronavirüs bulaşımına ilişkin yaptıkları paylaşımların ardından soruşturma açıldı. Kısa sürede suçlama bulunamadığı için kapatılan soruşturma, muhalefete yönelik baskıların sonucu olarak nitelendi.

ULUSAL UTANÇ

Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun koronavirüsle mücadele konusunu küçümseyen tavrı ve umarsamaz politikaları, toplumun birçok kesimi tarafından eleştiriliiyor. Son olarak, yerli bölgelerinde salgının ülkenin kalanına kıyasla daha yoğun geçmesi sebebiyle harekete geçen yerli toplulukları, sosyal medyada seslerini duyurmak için kampanya başlattı. Kampanyada hükümetin de hedef alınması sonucu ise topluluk liderlerine soruşturma açıldı.

Soruşturma sonucunda herhangi bir suça yer bulunamazken, soruşturmayı yürüten federal hakim, kararın ardından soruşturmayı "ulusal utanç" olarak niteledi. Konu hakkında açıklama yapan yerli liderler, Bolsonaro döneminde ülkedeki yerli nüfusa yönelik baskıların arttığını ve soruşturma açılmasının da hükümetin salgın konusundaki etkisizliğinin kanıtı olduğunu söyledi.