Brezilya'da Senato, Covid-19 salgınına karşı önlem almayı reddeden sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun salgın yönetimi politikalarına ilişkin soruşturma başlattı.

Brezilya’da Senato, sağcı Başkan Bolsonaro'ya 'salgın yönetimi' soruşturması başlattı

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen 2’nci olan Brezilya’da her gün yüzlerce kişinin virüsten kaynaklı ölmesinden sonra Senato, hastalığa karşı önlem almayı reddeden aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgın yönetimi politikalarına ilişkin soruşturma başlattı.

SORUŞTURMALAR BİRLEŞTİRİLECEK

Senato Başkanı Rodrigo Pacheco bu soruşturmanın, salgın sürecinde federal kaynakların yerel hükümetlere aktarılma biçimlerinin araştırılması için sağcı başkan Bolsonaro hakkında başlatılan ayrı bir soruşturmayla birleştirileceğini belirtti. ABD'nin ardından en yüksek Covid-19 kaynaklı ölü sayısının kaydedildiği ülke konumunda olan Brezilya'da Yüksek Mahkeme yargıcı Luis Roberto Barroso, Meclis'ten Bolsonaro yönetiminin salgın uygulamalarının araştırılması talebinde bulunmuştu.

Brezilya Yoğun Bakım Derneği'nin hazırladığı raporda, yoğun bakım ünitesine bağlı hastaların çoğunun 40 yaş altında olduğunun altı çizildi. Uzmanlar, yoğun bakım ünitelerinin yüzde 52'sinin 40 yaş altı hastalar tarafından doldurulduğunu tespit etti. Önde gelen sağlık enstitüsü Fiocruz'un hazırladığı başka bir raporda ise, genç hastaların yoğun bakımda daha uzun süre tedavi gördüğü belirtildi.

Vaka sayılarının düşmemesinden kaynaklı ülkedeki valiler birtakım kapanma kararı almıştı. Alınan kapanma kararını ‘özgürlük ihlali’ olarak niteleyen Bolsonaro, valilere ‘Tiran’ benzetmesi yaparak, “Demokrasi ve özgürlük için silahlı kuvvetlere güvenebilirsiniz. Özgürlüğümüzden vazgeçeceğimizi düşünüyorlarsa, yanılıyorlar. Bazı tiranlar özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışıyor. Ama ben halkım için her şeyi yaparım” ifadelerini kullanmıştı.

DEĞİŞEN SAĞLIK BAKANLARINA RAĞMEN VAKALAR DÜŞMÜYOR

Sağcı Başkan’ın salgının başından beri ülkede 4 kez sağlık bakanı değiştirmesi kamuoyunda ciddi tepkilere yol açmış ve asıl sorumlunun sadece bakanlar değil Bolsonaro’nun kendisi olduğu nitelemelerinde bulunulmuştu. Ülkede sağlık bakanları ve bazı kabine üyeleri sık sık değişse de vaka sayılarında gözle görünür bir azalma yaşanmıyor.

Latin Amerika ülkesi Brezilya’da salgının başından bu yana 13 milyon 601 bin 566 kişi Covid-19’a yakalanırken, 358 bin 718 kişi de hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.