Seçim kampanyasında birçok adayın saldırıya uğradığı Brezilya’da bugün ikinci tur yerel seçimler yapılacak. Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSOL) Rio de Janeiro meclis üyesi Marielle Franco’nun cinayeti ise halen aydınlatılmadı.

Brezilya’da suikastların gölgesinde yerel seçim

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilyalılar, adaylara yönelik suikastlar ve saldırılar içeren şiddet olaylarının gölgesinde yerel seçimlerin ikinci tur seçimleri için bugün 57 kentte oylamaya katılacak. 15 Kasım’da yapılan ilk tur oylamanın ardından yapılacak seçim öncesi birçok aday hedef alındı.

Ülkede seçimlerin güvenliğinden sorumlu Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) iki aylık seçim kampanyası sürecinde 200’den fazla saldırı ve cinayet girişimi yaşandığını açıkladı.

TeleSUR’un haberine göre, seçimler öncesi Minas Gerais eyaletinde belediye meclisi adayı olan Brezilya Sosyal Demokrat Partisi’nden Cassio Remis sokak ortasında beş el ateş edilerek öldürüldü. Pernambuco eyaletinde ise Demokratlar (DEM) partisinden yerel aday Valter do Conselho suikasta uğradı. Hıristiyan İşçi Partisi’nden aday Mauro da Rocha, Rio’nun Nova Iguaçu banliyösünde yine bir suikast sonucu öldürüldü. Sao Paulo eyaletindeki Sumaré kentinde ise meclis üyesi Edmar Santana, motosikletli bir kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

CEZASIZ KALIYOR

Seçim süreçlerindeki şiddet olaylarını takip eden Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nden Akademisyen Felipe Borba, işlenen suçların genellikle cezasız kaldığını söylüyor. Borba, “Siyasi şiddet esas olarak organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı veya paramiliter milis gruplarını içeriyor” diye konuştu. Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSOL) Rio de Janeiro meclis üyesi Marielle Franco’nun suikast sonucu öldürülmesi ise halen aydınlatılmadı. Saldırının faili ve ona yardım ettiği düşünülen bir eski polis tutuklanırken PSOL, ülke tarihinin en yüksek profilli siyasi cinayetinin halen aydınlatılmadığını savunuyor.