Brezilya’da Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölge Güvenlik Bakanı Anderson Torres'in görevden alınmasının ardından Yüksek Mehkeme de Brasilia Federal Bölgesi Valisi’ni görevden aldı.

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, Brasilia Federal Valisi’ni görevden aldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre'ye baskınından sonra Brasilia Federal Bölgesi Valisini "90 gün süreyle" görevden aldı.

Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölge Güvenlik Bakanı Anderson Torres'in görevinden azledilmesinin ardından Vali Ibaneis Rocha da 90 gün süreyle görevinden alındı.

Rocha, "Federal Bölge Güvenlik Bakanı'nın (Torres) görevden alınmasına karar verdim, tüm güvenlik güçlerini olaylara müdahale etmesi için sokaklara çıkardım" açıklamasını yapmıştı.

Adalet Bakanı Flavio Dino, yaptığı açıklamada, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasını basan 200 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

BİRÇOK DEVLET BASKINI KINADI

Öte yandan devletler ve devlet başkanları düzeyinde gelen kınama mesajları da devam ediyor.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Twitter hesabındaki paylaşımında, Kongre baskınını kınayarak "Brezilya'da oligarşik iktidar liderliği, onların sözcüleri ve fanatikleri tarafından teşvik edilen darbe girişimi kınanmalı. Bu demokratik olmayan bir girişimdir. Lula yalnız değil, ülkesinin, Meksika'nın, Amerika kıtasının ve dünyanın ilerici güçlerinin desteğine sahiptir." ifadelerini kullandı.

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte de sosyal medya hesabından, Brezilya'da Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkemeye yapılan baskını "şiddetle" kınadıklarını belirtti.

Brezilya’daki baskını kınayan bir diğer ülke de Rusya. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı desteklediklerini belirtti.

Peskov, “İsyanları kışkırtanların eylemlerini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın düzeni tekrar sağlamaya yönelik adımlarını da elbette tümüyle destekliyoruz” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, "Fransa, Brezilya demokrasisinin 3 kurumu; Ulusal Kongreyi, Devlet Başkanlığı Sarayını ve Anayasa Mahkemesini hedef alan şiddeti en sert şekilde kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brezilya halkının iradesine ve demokratik kurumlarına saygı duyulması gerektiğini belirtti. Macron, Lula'nın Fransa'nın desteğine güvenebileceği ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Twitter hesabından, Brezilya'daki Bolsonaro destekçileri tarafından yapılan baskına ilişkin açıklamasında, "Barışçıl güç devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine zarar verecek herhangi bir girişimi kınadığını" belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Brezilya’da demokratik kurumlara yapılan saldırıların demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılar olduğunu ifade etti. Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ve Brezilya halkının yanında olduklarını vurguladı.

YÜZLERCE BOLSONARO DESTEKÇİSİ KONGRE BİNASINI BASTI

Brezilya'da dün, ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılıp kontrol sağlanmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, yapılanları "vandallık ve faşistlik" olarak nitelemiş, Brezilya'da güvenlikten sorumlu olması gereken kişilerin ise görevlerini yapmadığını bildirmişti.

Eylemcilerin devlet binalarına zorla girdiği sırada Lula, Sao Paulo eyaletindeki programını yarıda keserek başkent Brasilia'ya dönmüştü.

(AA)