Brezilya’da hastanelerin yoğun bakım servisleri Covid-19 dolaysıyla yüzde 80 doluluk oranını aştı. Brezilya’da çalışmalarını yürüten Fiocruz Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, ülkenin şehir merkezlerindeki hastaneler Covid-19 dolayısıyla çökmek üzere.

Brezilya'daki hastanelerin yoğun bakım servisleri yüzde 80 doluluk oranını aştı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rio de Janeiro merkezli enstitü, Brezilya'nın 27 eyaletinin 25'inin başkentlerinde yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yataklarının yüzde 80'inden fazlasının dolduğunu açıkladı.

Salı günü ülkede yeni bir günlük rekor olan bin 972 kişi Covid-19’dan hayatını kaybetti.

Brezilya, salgın başladığından beri 268 binden fazla ölüm ve 11 milyonu aşkın vaka açıkladı.

ABD'den sonra dünyada ikinci en yüksek ölüm sayısına ve üçüncü en yüksek doğrulanmış vaka sayısına sahip olan Brezilya’da, Rio de Janeiro, Brasilia ve São Paulo dahil 15 eyaletin yoğun bakım ünitelerinde yüzde 90'ın üzerinde doluluk var.

Ülkedeki ortalama büyüklüğe sahip Porto Alegre ve Campo Grande şehirlerinde yoğun bakım ünitelerindeki kapasiteler tamamen aşıldı.

Enstitünün raporunda, rakamların "sağlık sistemlerinin aşırı yüklenmesine ve hatta çökmesine" işaret ettiği uyarısında bulundu.

Geçen hafta ülkedeki uzmanlar, Brezilya’da yayımlanan Valor Economic gazetesine, ölümlerin yakında günde 2 bini geçeceğini söyledi. Bundan kaçınmanın tek yolunun, federal hükümetin virüse karşı mücadelenin ulusal koordinasyonunu devralması, karantinayı, maskelerin kullanılmasını ve toplu aşılama eylemlerini tavsiye etmesi olduğu konusunda uyardılar.

Şimdiye kadar ülke genelinde 10 milyon civarında aşı yapılırken bu nüfusun sadece yüzde 5’ine tekabül ediyor.

Yerel basına göre, Salı günü ülkede geçen haftaya göre yüzde 38 artışla 70 binden fazla vaka kaydedildi. Vaka sayılarındaki son artış, Amazon şehri Manaus'ta ortaya çıktığı düşünülen virüsün oldukça bulaşıcı bir varyantının yayılmasına bağlanıyor.

“SIZLANMAYI BIRAKIN”

Ülkenin aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüsün ortaya çıktığından beri hastalığı küçümseyerek bunun gerçek olmadığını ifade ediyordu.

Hafta başında katıldığı bir etkinlikte açıklamalarda bulunan Bolsonaro, halka sızlanmayı bırakmaları gerektiğini söyleyerek, “Bunun için daha ne kadar ağlayacaksınız? Daha ne kadar evde kalıp her şeyi kapatacaksınız? Artık kimse buna dayanamıyor. Ölümlere yine üzülüyoruz, ama bir çözüme ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.