Brezilya'da aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre'yi basması tepkiyle karşılandı. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, "Faşizm darbe yapmaya karar verdi. Sağcılar şiddeti tercih etti" dedi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise "Desteğimiz Başkan Lula ve Brezilya halkıyladır" ifadesini kullandı.

Brezilya'daki Kongre baskınına tepkiler: "Faşizm darbe yapmaya karar verdi"

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesi Latin Amerika ülkelerinden tepki gördü.

AA'nın aktardığı habere göre Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sosyal medyadaki açıklamasında, Amerikan Devletleri Örgütü'nü (OAS) acil toplantıya çağırarak, Kongre'ye müdahale edilmesini "darbe girişimi" olarak değerlendirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya desteğini dile getiren Petro, "Bütün dayanışmam Lula ve Brezilya halkıyla. Faşizm darbe yapmaya karar verdi. Sağcılar şiddeti tercih etti" ifadesini kullandı.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de Twitter hesabından, Kongre ve Devlet Başkanlığı sarayına yapılan baskını eleştirerek, "Lula'ya desteğimizi ilan ediyoruz. Demokrasiye korkakça ve aşağılık bir saldırı" diye konuştu.

ARJANTİN: BREZİLYA HALKIYLA BİRLİKTEYİZ

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez da Twitter hesabından, Lula'ya tam desteğini ifade ederek, "Brezilya halkıyla birlikteyiz. Brezilyalılar tarafından demokratik olarak seçilen hükümete bağlılığımızı kararlılık ve birlik içinde gösterelim. Demokrasi, özgürlükleri garanti eden ve bizi halkın kararına saygı duymaya mecbur eden tek siyasi sistemdir" şeklinde konuştu.

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da sosyal medya hesabından eylemcileri kınayarak, Brezilya Devlet Başkanı Lula ve halkının yanında olduklarını bildirdi.

Panama Cumhurbaşkanı Laurentino Cortizo da Twitter'dan Kongre'ye yapılan baskını reddederek, Brezilya halkına ve Lula'ya "koşulsuz destek" ilan ettiklerini duyurdu.

BİDEN: SALDIRIYI KINIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre baskınını kınayarak, Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya destek verdi.

Başkan Biden, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Brezilya'da demokrasi ve iktidarın barışçıl devrine yönelik yapılan saldırıları kınadığını belirtti.

"Brezilya'nın demokratik kurumları tam desteğimize sahiptir" diyen Biden, Brezilya halkının iradesinin baltalanmaması gerektiği görüşünü paylaştı. Biden ayrıca Brezilya Devlet Başkanı Lula ile çalışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.

İNGİLTERE: ŞİDDET GİRİŞİMLERİ YASA DIŞI

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Brezilya'da demokrasiyi baltalamaya yönelik şiddetli girişimlerinin yasa dışı olduğunu belirterek, "Devlet Başkanı Lula ve Brezilya hükümeti İngiltere'nin tam desteğine sahip" ifadesini kullandı.

İRLANDA: LULA'YI DESTEKLİYORUZ

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Brezilya'nın başkenti Brasilia'da yaşanan hadiselerden ötürü duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Martin, paylaşımında, “İrlanda, demokratik kurumlara yönelik bu şiddetli saldırıyı kınıyor ve Lula ile Brezilya demokrasisini tamamen destekliyor" ifadesine yer verdi.

İSPANYA: TÜM DESTEĞİMİZ LULA'YA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm desteğim, Brezilya halkı tarafından demokratik ve özgür bir şekilde seçilen kurumlara ve başkan Lula'ya" ifadesini kullandı.

Brezilya'da Ulusal Kongre'ye düzenlenen baskını "şiddetle kınadıklarını" vurgulayan Sanchez, "en kısa zamanda demokratik normalliğe dönme çağrısı yaptıklarını" belirtti.

PORTEKİZ: EYLEMLERİ KINIYORUZ

Portekiz'deki sol hükümetten yapılan yazılı açıklamada da "Brezilya'da bugün meydana gelen, demokrasi karşıtı, kamu düzenini bozan ve şiddet içeren eylemlerin kınandığı" kaydedildi.

MADURO'DAN LULA'YA DESTEK

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise sosyal medya hesabından Kongre'ye baskın nedeniyle Bolsonaro yanlılarına tepki göstererek, "Brezilya'nın demokratik kurumlarına saldıran faşist Bolsonaro destekçilerini kararlılıkla kınıyoruz. Desteğimiz Başkan Lula ve Brezilya halkıyladır" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Brezilya'da ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılıp kontrol sağlanmıştı.