Bünyesinde 900 tondan fazla asbest olduğu iddia edilen Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümüne tepki gösteren ASUD Başkanı Ensari, "Aliağa'da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor" dedi.

Brezilya donanmasına ait savaş gemisi Aliağa’da sökülecek: "Asbest bombası geliyor"
Fotoğraf: DHA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı.

Bünyesinde 900 tondan fazla asbest olduğu iddia edilen savaş gemisinin yaratacağı tehlikeye dikkat çeken Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, "Aliağa'da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor" dedi.

'ALİAĞA'DA YAŞAYANLARIN TAMAMINI ETKİLEYEBİLECEK MİKTARDA'

Ensari, “Aliağa'daki gemi sökümü ve diğer tersanelerdeki gemi tamir-bakımı, asbest ve tehlikeli madde maruziyeti bakımından Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bir soru önergesine verdiği cevap olan '5 yılda Aliağa'da 714 gemi söküldü ve 241 ton asbest bertarafı yapıldı' açıklaması, ASUD olarak endişelerimizde haklı olduğumuzu gösterdi. Sao Paulo gemisinin ikizi olan Clemenceau'nun 760 ton asbest barındırdığı bilgisine sahibiz. Bu durumda geminin Türkiye'ye söküm için gelmesi, bakanlığın açıkladığı 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Aliağa'da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor” ifadelerini kullandı.

İzmir'de çevre ve meslek örgütleri çevre örgütleri, odalar ve sivil toplum örgütleri tarafından Sao Paulo gemisinin İzmir'e getirilecek olmasına tepki gösterilmiş ve çeşitli basın açıklamaları yapılmıştı.

ANKA