Brezilya'nın cezaevindeki eski devlet başkanı Lula, başkanlık seçiminde aday olacağını açıkladı

Brezilya’nın cezaevinde bulunan eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ekim ayındaki başkanlık seçimine adaylığını resmen açıkladı. Ülkede binlerce kişi İşçi Partili Lula için destek yürüyüşü yaparken Lula'nın adaylığının kabul edilip edilmeyeceği merak konusu.

Adaylık için resmi süreç cuma günü başlayacak. Seçmenlerin yarısının kararsız olduğu belirtilirken bu seçimin Brezilya’da son dönemlerin tahmin edilmesi en zor seçimi olduğu belirtiliyor.

ADAY OLMASI ENGELLENEBİLİR

Yolsuzluk ve para aklama suçlarından 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Lula, anketlerde önde görünüyor ancak Lula’nın tutukluluğunun aday olmasını hukuken engelleyeceği yönünde görüşler de dile getiriliyor. Seçim kurulunun Lula'nın adaylığı hakkında karar vermek için 17 Eylül'e kadar süresi var.

The Guardian'a konuşan Brasilia Üniversitesinden Siyaset Bilimi Profesörü David Fleischer, “Eğer Lula aday olmazsa –ki bence yüzde 90 olmayacak- seçimin gidişatı tersine çevrilir” diyor.

Lula, bu hafta New York Times’ta yayımlanan makalesinde tartışmalı mahkeme sürecinin onun kazanacağının açık bir şekilde görüldüğü seçime girmesini engellemek için sağcı elitler tarafından kurgulandığını yazmıştı.

LULA OLMAZSA ADAY HADDAD

Lula’nın seçime girememesi durumunda Sao Paulo’nun eski belediye başkanı Fernando Haddad’ın onun yerine aday olması bekleniyor. Komünist Parti milletvekili Manuela D’Avila’nın ise Haddad’ın yardımcısı olacağı belirtiliyor.

Fleischer, 2010’da İşçi Partisi’nden Dilma Rousseff’in seçilmesinde büyük rolü olan Lula’nın aynı başarıyı Haddad’ın seçilmesi konusunda göstermesinin şüpheli olduğunu söylüyor. Anketlerden birinde Haddad’ın yalnızca yüzde 6 oyla beşinci gözüktüğü ifade ediliyor.