Brezilya’da eski sosyalist devlet başkanı Luiz Inacio Lula, yüksek mahkemenin hakkındaki hükümleri iptal etmesinin ardından bir sonraki seçimlere yeşil ışık yaktı. Lula, sonraki seçimlerde davet gelmesi halinde tekrar aday olabileceğini belirtti.

Brezilya’nın eski devlet başkanı Lula: Davet gelirse seçimlerde aday olurum

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski Brezilya Devlet Başkanı Lula Inacio Lula, CNN’de katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu.

Lula, yüksek mahkemenin hakkındaki suçlamaları iptal etmesinin ardından tekrar adaylık sinayali verdi. Davet gelmesi halinde tekrar aday olabileceğini belirten Lula'nın yüksek mahkeme tarafından hakkındaki hükümleri düşürmesinin ardından aday olabilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.

Christiane Amanpour’un programında konuşan Lula, ABD’de yeterince Covid-19 aşısı bulunduğuna da dikkat çekerek, fazla aşıların yoksul ülkelere dağıtılması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’a seslenen sosyalist başkan,” Sizin programınız üzerinden Başkan Biden'a yapacağım öneri, acilen G20 toplantısı çağrısı yapması olur. Dünya liderlerini çağırıp bir masada toplamalı. Tek bir konuda; aşı, aşı ve aşı” dedi.

Dünya ldierleri üzerinde büyük sorumluluklar var diyen Lula, “Bunu başkan Biden’dan istiyorum çünkü kendi hükümetime inanmıyorum. Bunu Trump’tan isteyemezdim. Biden, dünyada demokrasi için bir nefes” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK MAHKEME HAKKINDAKİ HÜKÜMLERİ İPTAL ETTİ

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da 2003 ve 2011 yılları arasında devlet başkanlığı yapmış olan Luiz Inacio Lula da Silva hakkında kara para akladığı iddiasıyla verilen hüküm, Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi.

Luiz Inacio Lula da Silva hakkındaki tüm yolsuzluk suçlamaları düşerken, gelecek seçimde başkanlık için yarışmasının önünde engel kalmadı. Ancak savcılığın beraat kararını temyize taşıması bekleniyor. Daha önce hakkında açılan iki ayrı davada yaklaşık 25 yıla yakın hapis cezası alan Lula tüm suçlamalardan beraat etti.

NE OLMUŞTU?

Brezilya’da Dilma Rousseff’in başkanlıktan azledilmesinin ardından başlayan ABD destekli darbe süreci, eski Devlet Başkanı Lula’nın 7 Nisan 2018’de cezaevine gönderilmesiyle yeni bir boyut kazanmış, Lula’nın son yapılan başkanlık seçimlerine aday olacağını açıklaması üzerine binlerce seçmen İşçi Partili Lula için destek yürüyüşleri gerçekleştirmişti. Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi, solcu lider Lula da Silva’nın başkanlık seçimleri için aday olamayacağını açıklamıştı. Bu nedenle Brezilya İşçi Partisi Kurulu, seçimlerde aday olmak için yasal mücadele veren eski lider Lula da Silva’nın yerine, Sao Paulo şehrinin eski Belediye Başkanı Fernando Haddad’ı aday göstermiş, ancak Haddad aşırı sağcı Jair Bolsonaro karşısında seçimi kaybetmişti.