İngiltere’nin AB üyeliğinin sona ermesinin yankıları sürerken bundan sonra olacaklar sorgulanmaya başlandı. Gazetelerin büyük kısmı ayrılığı kutlarken, "Bir millet komşularına nasıl veda eder?" diye soran Guardian, Brexit’in bazıları için "bağımsızlık günü", diğerleri içinse "ulusal bir yas" olduğunu belirtti

Britanya'da Brexit'in yol açtığı ayrılık tartışılıyor: Bağımsızlık mı ulusal yas mı?

DIŞ POLİTİKA SERVİSİ

İngiltere’nin 47 yılık Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin 1 Şubat tarihi itibariyle resmen sona ermesiyle ülke basınında bundan sonra olacaklar sorgulanırken, beklentiler de dile getirildi.

Daily Express "Yüksel ve parla" manşeti ile "Muhteşem yeni Britanya" vurgusu yaptı. Gazete, 10 sayfalık "tarihi Brexit baskısıyla" gelişmeye büyük yer verdi.
Daily Telegraph’a göre Başbakan Boris Johnson, İngiltere AB’den ayrılırken Birlik üzerindeki baskıyı artırdı. Haberde, Başbakan’ın Brexit’ten sonra İngiltere’ye giren tüm Avrupa mallarına tam gümrük ve sınır kontrolleri uygulamaya hazırlandığını söylediği kaydedildi.

Times’ın "AB’ye veda" manşetiyle verdiği haberde, 47 yıl sonra biten üyeliğin hem Başbakanlık hem de parlamento meydanında kutlandığının altı çizildi.
Sun, "Savaşma, ayrıl" manşetiyle Johnson’ın Brexit sürecinde bölünen İngiliz toplumunu yeniden bir araya getirme sözüne dikkati çekti. Haberde, Başbakanın, AB’den ayrılış konusunda bazı "kaygı ve kayıpları" itiraf ettiği ve bununla beraber "umut ve fırsat" sözü verdiği de ifade edildi.

I gazetesi "Sırada ne var?" manşetiyle çıktı. İngiltere’de hem kutlama hem protesto, Brüksel’de ise dehşetin görüldüğünü yazan gazete, İngiltere’nin bundan sonraki geleceğini sorguladı.

Guardian, "Hoşçakal’ dediğimiz gün" manşetini attı. "Bir millet komşularına nasıl veda eder?" diye soran gazete, Brexit’in günün bazıları için "bağımsızlık günü", diğerleri içinse "ulusal bir yas" olduğunu belirtti.

Financial Times da "Britanya, nihayet AB bağlarını kesti" manşetiyle verdiği haberinde, Londra’nın fırtınalı üyeliğinin, İkinci Dünya Savaşı sonrası kıtanın entegrasyon sürecine eşi benzeri görülmemiş bir darbeyle sona erdiğini yazdı. Haberde, Johnson’ın cuma gecesi yaptığı açıklama "temkinli ama iyimser" olarak nitelendirildi.

***

Ankara Anlaşması’nı nasıl etkileyecek?

İngiltere AB’den resmen ayrılırken Ankara Anlaşması ile bu ülkede bulunan Türkiyelilerin aklında Brexit sonrası anlaşmanın devam edip etmeyeceği var. Brexit’ten sonra Ankara Anlaşması, İngiltere açısından sona erecek. Türkiye vatandaşları artık iş kurup İngiltere’ye yerleşmek için uygulamadan yararlanamayacak. İngiltere’nin AB’ye yükümlülükleri 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam ediyor. Bundan dolayı Ankara Anlaşması da bu tarihe kadar yürürlükte kalacak. 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurular kabul edilecek. 1 Ocak 2021’den itibaren ise başvuru alınmayacak.

***

Avrupa Birliği kan kaybetti

İngiltere’nin üyelikten ayrılmasıyla Avrupa Birliği’nin, ekonomik gücü ve küresel siyasi etkinliğinin azalacağı değerlendiriliyor. Brexit’le AB’nin üye sayısında, nüfusunda, milli gelirinde, yüz ölçümünde ciddi azalma yaşanırken söz konusu kayıplar gelecek dönemde AB’yi zayıflatarak, ayrılığın diğer ülkelerin gündemine gelme ihtimalini de artırıyor. Yaşanan güç kaybıyla AB’nin küresel anlamda siyaseten ve ekonomik olarak önemli rol üstlenememesi, birlik içinde Brexit benzeri ayrılık ihtimallerini güçlendiriyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.