Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepkiler sürüyor. Brüksel’de toplanan bir grup İstanbul Sözleşmesi protestolarına destek verdi.

Brüksel'den Türkiye'ye İstanbul Sözleşmesi mesajı

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini duyurması, ülkede gösterilen tepkilerin yanı sıra Avrupa'nın pek çok merkezinde de büyük tepki çekmeye devam ediyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Komisyonu’nun önünde toplanan bir grup İstanbul Sözleşmesi’ne, “Korkmayacağız, itaat etmeyeceğiz” sloganları eşliğinde destek verdi.

bruksel-den-turkiye-ye-istanbul-sozlesmesi-mesaji-856866-1.

bruksel-den-turkiye-ye-istanbul-sozlesmesi-mesaji-856867-1.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN AMACI:

►Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması,

►Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi,

►Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.

Kadınların yaşamı için hayati öneme sahip olan sözleşmede, imzacı taraf devletlerin yükümlülükleri şöyle:

►Toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar, kapsayıcı ve eş güdümlü politikalar uygulamak,

►Mali kaynaklar ayırmak,

►Resmi bir eş güdüm birimi kurmak,

►İstatistiksel veri toplamak, incelemek, yayınlamak,

►Şiddetin önlenmesi için zihniyet değişikliği sağlamak.