Brüksel Temyiz Mahkemesi, Belçika devletinin IŞİD üyesi Belçika vatandaşlarını ülkeye geri almak zorunda olmadığına karar verdi. Mahkeme ayrıca Suriye'de doğan çocukların Belçika vatandaşlarından olduğuna dair bir kanıt bulunamadığını açıkladı.

Brüksel Temyiz Mahkemesi: Belçika, IŞİD üyesi vatandaşlarını geri almak zorunda değil

Belçika devletinin Suriye'nin kuzeyindeki kamplarda bulunan Belçika vatandaşı IŞİD üyesi kadın ve çocukları ülkeye geri getirmek zorunda olmadığına karar verdi.

Brüksel Temyiz Mahkemesi, Belçika devletinin Suriye'nin kuzeyindeki kamplarda bulunan Belçika vatandaşı IŞİD üyesi kadın ve çocukları ülkeye geri getirmek zorunda olmadığına karar verdi. Temyiz Mahkemesi, DNA testi ve doğum belgeleri olmadığı için, Suriye'de doğan çocukların Belçika vatandaşlarından olduğuna dair bir kanıt bulunamadığını açıkladı.

YEREL MAHKEMENİN KARARINA İTİRAZ

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, IŞİD saflarında savaşmak amacıyla Suriye'ye giden ve halen Kürt grupların denetimindeki kamplarda gözaltında tutulan bir grup Belçika vatandaşı kadın, Suriye'de doğan çocuklarının da Belçika tarafından geri alınmasını talep etti.

2019 yılında açılan davaya bakan Brüksel'deki yerel mahkeme, IŞİD üyesi kadın ve çocuklarına geri getirilmedikleri her gün için 5 bin euro tazminat ödemesine hükmetmişti.

Belçika makamları, mahkemenin kararına itiraz ederek, bölgedeki Kürt grupların, ebeveynleri olmadan çocukların kamplardan çıkışına izin vermediğini bildirmişti.

SURİYE'DE ALINAN DNA ÖRNEKLERİ KABUL EDİLMİYOR

IŞİD'li kadınların avukatı Abderrahim Lahlali, VRT kanalına, çocuklara ait DNA örneği ve doğum belgesi bulunmamasının işlerini zorlaştırdığını söyledi. Savaş bölgesinde doğum belgesi verilmediğini ve Suriye'de alınan DNA örneklerinin de Belçika tarafından tanınmadığını vurgulayan Lahlali, davayı Yargıtay'a taşıyıp taşımayacaklarını incelediklerini belirtti.