BTS, uzmanların tüm uyarılarına rağmen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve 41 yurttaşın da hayatını kaybettiği Pamukova tren faciasının 16’ıncı yıl dönümünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, “"Ne siyasi iktidar ne de TCDD yöneticileri gereken dersi çıkardı” denildi.

BTS: Facianın üzerinden 16 yıl geçti ama gereken ders çıkarılmadı

BirGün / Ankara

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu, 41 yurttaşın hayatını kaybettiği, 89 yurttaşın da yaralandığı Pamukova tren faciasının 16’ıncı yıl dönümünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Ne siyasi iktidarın ne de TCDD yöneticilerinin gereken dersi çıkarmadığının” altı çizildi.

Açıklamada, İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Treni’nin 2004 yılında Pamukova yakınlarında raydan çıkması sonucu devrilerek meydana geldiği de hatırlatılarak, “O dönemdeki tüm uyarılarımıza rağmen demiryolu literatüründe olmayan Hızlandırılmış Tren macerası ülkemizin yaşadığı en büyük tren faciası olmakla beraber, akıl ve bilimden uzaklaşılarak şov amaçlı tren çalıştırmanın nasıl bir faciaya dönüştüğünü de ülke olarak görmüş olduk” denildi.

KAZA MAKİNİSTLERİN ÜZERİNE YIKILMAYA ÇALIŞILDI

Yaşanan facianın ardından başlayan yargılama sürecinde kazanın sorumluluğu makinistlerin üzerlerine yıkılmaya çalışıldığı da vurgulanan açıklamada, “Hızlandırılmış tren emrini verenlerin 4/8 oranında kusurlu oldukları bilirkişi raporlarında açıkça belirtilmesine rağmen dönemin TCDD Genel Müdürü hakkında soruşturma açılması talebi dönemin Ulaştırma Bakanı tarafından reddedilmişti” ifadeleri yer aldı.

bts-facianin-uzerinden-16-yil-gecti-ama-gereken-ders-cikarilmadi-759722-1.

Fotoğraf: Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi’nin ilk hareket emrini, kazadan sadece iki ay önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti

SİYASİLER VE BÜROKRATLAR CEZA ALMADI

“TCDD yöneticilerinin gereken dersi çıkarmadıklarını kaygıyla izliyoruz” denilen açıklamada, “Pamukova’da yaşanan hızlandırılmış tren faciası esas itibariyle AKP iktidara gelmesinin ardından o güne kadar ihmal edilmiş demiryolu ulaşımının gerçek sorunlarını çözmek yerine akla ve bilime aykırı bir şekilde tüm eleştirilere kulakları tıkayarak “ben yaptım oldu” anlayışının bir sonucu olmuştur ve bu kazada siyasilerden ya da bürokratlardan hiç birisi ceza almamıştır” denildi.

TCDD SİYASİ ŞOVLARA ALET EDİLDİ

“Gerek Pamukova’da gerekse de sonrasında yaşanan tren kazalarının temel nedeninin, esas itibariyle teknik ya da başka nedenler olmaktan öte demiryolu güvenliğini tehlikeye atan politika ve uygulamalar olduğu” vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"AKP hükümeti döneminde son 16 yıl içinde yaşanan Pamukova, Tavşancıl, Kütahya, Çorlu, Ankara YHT kazaları demiryollarının kurulduğu günden beri yaşanan kazaların toplamından daha fazladır. Ülkemizin gelişiminde çok önemli bir yeri olan TCDD bugün kamuoyunda ulaşım hizmeti veren bir kurum olmaktan çok seçim öncesi siyasi şovlara alet edilen, kazaların yaşandığı, liyakatsiz ve siyasi kadrolaşmanın olduğu bir kurum olarak anılmasına neden olmuştur."