BTS İzmir Şubesi, baskılara ve ihraçlara karşı sürdürdükleri oturma eyleminin 28’inci haftasında iş güvencelerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek, özelleştirme süreciyle ilgili mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

BTS İzmir: TCDD talan edilmek isteniyor

Gözde KOÇ

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, sürgünlere, baskılara, soruşturmalara, ihraçlara ve özelleştirmelere karşı sürdürdükleri oturma eyleminin 28’inci haftasında Alsancak Garı önünde bir araya geldi.

BTS’nin, TCDD’nin hukuksuz, liyakatsiz atamalarına ayrımcı işlemlerine yönelik açtığı savaşın hukuki kazanımlarla devam ettiğini söyleyen BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Hiçbir kriter gözetmeksizin kafalarına göre seçmiş oldukları kişileri göndermiş oldukları Bölge Kontrolörlüğü Kursunu açmış olduğumuz dava ile idare mahkemesi iptal etmiştir. Artık kurumumuzda hukuksuzluk o kadar diz boyu olmuş ki havada bulut görseniz dava açıp kazanabilirsiniz. Kurumda keyfi, hukuksuz ve kayırmacı uygulamalara karşı mücadele edeceğiz. Bin bir emekle kurulmuş ve ülkenin göz bebeği olan sanayi kuruluşları gibi TCDD de talan edilmek isteniyor” dedi.

Özelleştirilen veya özel şirket haline dönüştürülen kamu kurumlarındaki çalışanların mağdur edildiğini vurgulayan Akyol, “TCDD’de yapılacak özelleştirme sonucu tıpkı MKE'de olduğu gibi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (I) ve (II) sayılı cetvele tabi olarak görev yapan tüm personele (devlet memuru, sözleşmeli personel) hiçbir ayrım yapılmadan sözleşme teklif edilecektir. Sözleşme imzalamayı kabul edenler 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak istihdam edilecek; fakat iş güvencesi ortadan kalkacaktır. Diğer yanda ise iş yapan ile yönetime ve siyasi iktidara yakın olan personel ve düşük ücretlerle işe yeni başlayacak personeller arasında iş barışı bozulacaktır” dedi.

Akyol, ayrıca şunları söyledi: “Ekonomik olarak ülkeyi çöküşe sürüklemiş olan iktidar çözümü bir kez daha kamu kaynakları haraç mezat satmakta bulmuştur. Sadece TCDD kurumu değil neredeyse her hafta bir kurum bir tesis özelleştirme kapsamına alınmaktadır. Siyasi iktidar, ekonomik olarak yaşadığı çıkmazı yüzbinlerce kamu çalışanının iş güvencesini elinden alarak aşmayı hedeflemektedir. Neo-liberal politikalar sonucu kamunun tasfiye edilmesi ve ülkemizin ucuz iş cenneti haline dönüştürülmesine, iş güvencemizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz!”