Google Play Store
App Store

Sağlıkta çöküşün faturasını hekimlere yıkan iktidarın şiddete karşı önlemleri de göstermelik. Bakan Koca, 24 hastanede daha ‘Kapı Güvenlik Sistemleri’ kurulduğunu duyursa da bu uygulamalar çok yetersiz.

Bu adım hekime şiddeti önlemez
Sağlık Bakanı Koca, geçen günlerde Dr. Ekrem Karakaya’nın cenaze töreninde yuhalanmıştı. (Fotoğraf: ANKA)

Haber Merkezi

Ülkede sonu gelmeyen sağlıkta şiddet vakalarına her gün bir yenisi eklenirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İktidar çöken sağlık sisteminin faturasını hekimlere çıkartırken Bakan Koca, "Sağlık kurumlarımızın güvenliği için, giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var" dedi. Koca şöyle devam etti: "Kapı Güvenlik Sistemleri kurularak, 24 hastanemizde daha, yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak."

ÇÖZÜM ŞİDDET YASASIDIR

İktidarın hedefindeki Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ise sağlıkta şiddete karşı change.org'da imza kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada, "TTB olarak, memleketimizin sağlık sisteminin toplum yararına değiştirilmesi, hekimlerin yaşama, çalışma ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için 10 acil talebimize destek vermeye davet ediyoruz” denildi.

Bu talepler arasında sağlıkta şiddeti önleyici tedbirler alınması da yer aldı: "Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır. Çalışma alanları şiddetten arındırılmalı, uygulamada da güvenli hale getirilmelidir. Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği, mobbing, KHK, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi baskıcı uygulamalardan vazgeçilmelidir. Başta hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği olmak üzere, hekim örgütlerini hedef göstermekten vazgeçilmelidir."

TTB’Yİ HEDEF ALMIŞTI

Koca, kapı güvenlik sistemiyle şiddeti önlemeye çalışırken iktidar kanadı ise hekimleri ve TTB’yi hedef göstermeyi sürdürüyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Konya Şehir Hastanesi’nde doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi sonrası iş bırakan sağlık emekçilerini hedef almış ve “Her olayda millete ters düşen ve siyasete alet olmuş kurumlarla bir yere varmak mümkün değildir. Her defasında söylüyorum Tabipler Birliği kapatılmalıdır" demişti. TTB ise Bahçeli’ye şu açıklamayla yanıt vermişti: “Artık kaybettiklerimizin değil umudun, özgürlüğün, sevincin dilimizde; sağlığımızın, geleceğimizin ellerimizde olduğu günlerde hep birlikte bayramları kutlayabilmek için… Buradayız, burada olmaya devam edeceğiz!"

Öte yandan TBMM’de 9 yıl önce tüm partilerin oybirliğiyle “Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi’’ konusunda Meclis Araştırması yapılmıştı. 10’u AKP’li 17 milletvekilinden oluşan komisyon rapor hazırlamıştı. AKP ve Sağlık Bakanlığı ise raporda sıralanan önerileri hayata geçirmedi. “Siyasetçiler, sağlık çalışanlarının verdiği hizmetin vazgeçilmezliğini vurgulayan söylemler geliştirmeli, sağlık çalışanlarıyla ilgili sözlerini dikkatle seçmelidir’’ önerisinin tersine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Giderlerse gitsinler’’ demişti.