Bu ağaçlar nefesimiz, koruyacağız!

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’a bağlı İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı’nda, 750 dönümlük alandaki çam ağaçlarının Yeniköy termik santraline kömür sağlamak için kesilmek istenmesine karşı köylüler yaklaşık 2 aydır çadırda nöbet tutuyor. Köylüler, Limak Holding’in katliamına geçit vermeyeceklerini vurguluyor.

Muğla 1. İdare Mahkemesi köylüleri sevindirecek bir karar verdi. Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin açtığı dava sonucunda dün yapılması beklenen keşif ertelendi. Bilirkişi heyetine, köylülerin talebi doğrultusunda su uzmanı, tarım uzmanı, halk sağlığı uzmanı ve iklim uzmanı da dâhil edildi.

AKLINI BAŞINA DEVŞİR

Akbelen Ormanı’nda direnişte olan köylülerle konuştuk. Köylülerden Aytaç Yakar, “Vicdanı olan doğamızdan elini çeksin” dedi. Yakar ayrıca, Akbelen Ormanı için şu maniyi okudu: “Çamların yaprağı yeşil/Altında yemek pişir/LİMAK sana çamları vermeyeceğiz/Aklını başına devşir- Gökte uçan teyyare/Selam söyle o yâre/Ben çamlarıma doyamadım/Bulun buna bir çare.”

Ayşe Yener de, orman yangınları sürerken Akbelen Ormanı’nın katledilmek istenmesinin vicdansızlık olduğunu kaydetti. Yener, “Bu ağaçlar bizim nefesimiz. Ormanlarımızı korumak zorundayız” diye konuştu. Fatma Aktaş ise, “Kömür için ağaçlarımızı kesmek istiyorlar. Bu ağaçlardan dökülen kozakları topladığımızda bize ceza kesiyorlar ama bu çamı kesenlere ceza vermiyorlar” ifadelerini kullandı.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Hasan Yorulmaz, doğalarının kömür madeniyle bitirilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Termik santral istemiyoruz. Temiz enerjiye yatırım yapılsın. Bu cennet yok olmasın.”

İŞTE TÜRKİYE GERÇEĞİ

SOL Parti Milas İlçe Başkanı Zülfer Çalış, “Ormanlarımıza sermaye tarafından bir saldırı var. Biz hep birlikte Milas’ı korumaya mücadele etmeye kararlıyız” dedi. HDP İzmir Milletvekilli Murat Çepni ise şunları kaydetti: “Hemen yanı başımızda orman yangınları var. Yanan ormanların hemen yanında olan Akbelen Ormanı’nı ise şirketlerden kurtarmaya çalışıyoruz. Ne acı… İşte bu Türkiye gerçeği.”