4 milyona yakın grip aşısı bu ayın 15’i gibi eczanelere verilmeye başlanacak. Eczacılar, aşıların yetersiz kalacağını belirterek “Grip mevsiminin gelmesiyle özellikle risk grubunun aşılanması önemli ancak aşılar yetersiz” diyor.

Bu aşılar yetmez
Fotoğraf: İHA

Sibel BAHÇETEPE

20 milyona yakın kronik hastanın olduğu, yaşlı nüfusun giderek arttığı, kanser, şeker, böbrek gibi hastalıkların arttığı ülkemize bu yıl yalnızca 4 milyona yakın grip aşısı geldi. Depolara dağıtımı yapılan ve eczanelere ise 15 Eylül gibi verilecek grip aşısının fiyatı ise 199 TL ile 243 TL arasında satışa sunulacak. Riskli grupların ücretsiz olacağı grip aşısı miktarının yetersiz olduğuna dikkat çeken eczacılar “4 milyon aşı yetersiz kalacak. Geçtiğimiz 2 yılda grip aşılarında yurttaşlar ve biz eczacılar çok zorlandık. Bu dönem geçmiş sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Bu yıl hem korona hem grip vakaları artarsa sıkıntı büyür” dediler.

Beklenen grip aşıları geldi. 3 ilaç firması tarafından tedarik edilen yaklaşık 4 milyon doz aşının depolara verildiği, 15 Eylül gibi de eczanelere dağıtılacağı ve ardından satışının yapılacağı, risk gruplarına da ücretsiz verileceği belirtildi. İngiltere 30 milyon doz, Almanya 26 milyon doz, İran ise 7,5 milyon doz aşı temin ederken ülkemizde aşıların yetersizliği bu yıl yine gündemde.

RİSK GRUPLARI AŞILANMALI

Grip aşılarına ilişkin BirGün’e değerlendirme yapan İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Zeki Özcan, firmalarla yaptıkları temasa göre yaklaşık 4 milyon kadar grip aşısının depolara ulaştığını anlatarak “Bu yıl kronik hastalar ile risk grubunda olanlar uygun koşullar sağlanınca SGK üzerinden ücretsiz bunları alabilecek. Ancak bunun dışında kalan ve ücretli olarak aşıyı olmak isteyenler ücret ödeyerek yaptırabilecek. Bu yıl 3 firma grip aşısını getiriyor, bir firmanın 199 TL, diğer iki firmanın 243 TL. Şuan 4 milyon doz yetersiz ve bunların hepsi SGK satışlı değil, yaklaşık 2 milyon kadarı SGK satışlı, diğer yarısı ücretli. Gidişata göre belki sayı arttırılabilir” dedi. Özcan, Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalara ücretsiz verilecek aşıların tedariğine ilişkin planlamasının yapılıp yapılmadığına ilişkin sorumuza ise “Bu konuda çok fazla bilgimiz yok. Çünkü bakanlık tarafından çok fazla bilgi akışı maalesef olmadığı için bilmiyoruz. Geçen yıl bakanlığın seçtiği risk gruplarına göre grip aşıları dağıtıldığı için herkesin alma şansı yoktu ve yıl sonunda plansızlık nedeniyle elimizde kalan aşılar oldu” yanıtını verdi. Getirilecek aşı stoğunun çok daha üzerinde bir rakamın olması gerektiğini kaydeden Özcan, özetle şunları anlattı:

“Risk grubundaki bireyler hem korona, hem de grip olursa hastalığı daha ağır geçirir ve daha tehlikeli olabilir. Devlete hastalığın maliyeti de daha yüksek olur. Devlet bu aşılara daha çok bütçe ayırmazsa sonrasında hastalık tedavisi için daha büyük harcamalar yapmak durumunda kalabilir. Grip aşısının koruyucu özelliği çok yüksek, ayrıca çok düşük bir maliyetle bu hastalıklardan korunabilir. Özellikle kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar grip aşısı olmalı.“

Eczacı Zeki Özcan, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Zeki Özcan, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri

SAYILARI ARTMALI

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan ise aşılanmanın toplum sağlı için çok önemli olduğunun altını çizerek “Grip mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlar kendilerini gripten korumak için grip aşılarını yaptırmaya hazırlanıyorlar. Eczanelerimize eylül ayı içinde gelmeye başlayacak olan ve aşı yaptırma hakkı olan hastalar aile hekimliklerine reçete ettirip aşılarını eczanelerden alabilecekler. Ayrıca, SGK ödeme listesinde olmayan grip aşısının da fiyatı 243 TL olup eczanelerden ücretli olarak verilmeye başlanacaktır “ dedi. Aşıların günümüzde kullanılan en güvenli, en etkili ve maliyeti en düşük koruyucu tıbbı uygulama olduğunu söyleyen Saydan, özetle şunları kaydetti:

“DSÖ verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıkıyor ve bundan kaynaklı ölümlerin sayısı 650 bini buluyor. Bu veriler gösteriyor ki, grip ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebiliyor. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Eylül ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmamış olan kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ila 8 ay sürer. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. Sonbahar dönemi, yani Eylül-Kasım ayları arası grip aşısı yapılması adına en doğru ve etkili zamanlardır. Geçtiğimiz 2 senede grip aşılarında vatandaş ve biz eczane eczacıları çok zorlandık. Bu dönem geçmiş sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Gelecek olan 3,5 milyon grip aşısının 85 milyon vatandaşa yetmeyeceği aşikâr. Bu yüzden inanıyoruz ki, bakanlığımız tarafından getirilen aşı sayısı kademeli olarak arttırılacak, ilerleyen günlerde yeterli sayıda aşı alımı yapılarak riskli gruptaki vatandaşlarımızın hepsi aşılanacaktır.”