Kısıtlamalar nedeniyle kapalı olan ve mart ayından bu yana iktidara destek taleplerini ulaştırmaya çalışan kafe bar çalışanları 6 ilde sokağa çıkıyor. 10 yıldır kafelerde çalışan Ilgım Gölpunar “Yatmayan sigortalar dünümüzü mahvettiği gibi geleceğimizi de mahvediyor” dedi.

"Bu ayrımcılığa son verilsin"

Esnaf, aylardır “Dayanacak gücümüz kalmadı” diyor. İktidar ise aylardır kapalı olan işletmeler için her hangi bir destek açıklamasında bulunmuyor. Özellikle kafe-bar sektörü çalışanları ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Salgın sürecinde ise 1 milyonu aşkın kafe-bar çalışanı ve ailesi doğrudan gelirsiz ve işsiz kaldı. Artık işletmelerinin açılmasını isteyen sektör çalışanları, aylardır kaderlerine terk edilmiş durumda.

10 yıldır kafelerde çalışan Ilgım Gölpunar, kabine toplantılarının ardından Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarda sektör çalışanları için de bir şey söylemesini beklediklerini ifade etti. Gölpunar, mekânların belli kapasite ve süre ile açılması şeklinde bir kararı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Gülpunar, 45 dakika oturma süresinin kayıpları karşılamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Kısmi açılma, belli kapasiteyle, 45 dakika gibi oturma sürelerinden bahsediyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çünkü bu sektörde 10 tane masası olan bir dükkânı 3 tane masaya mahkûm ederek 45 dakika bir süre için açarsanız bu sektörün yüzde elliden fazlasını hala işsiz bırakıyorsunuz demektir. Hayatımızı aldınız elimizden, bunu 3 tane masayla 45 dakika gibi sözde önlemlerle bir müjde gibi vermelerini kabul etmiyoruz.”

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında verilen bin 150 liranın yetersiz olduğunu belirten Gölpunar: “Bin 150 liraya bir insan karnını mı doyuracak, fatura mı ödeyecek? Biz aylardır açlıkla savaşıyoruz. Bu sektörün çalışanlarına emekçilerine sahip çıkmayacaksınız ama '10 masadan 3’ünü çalıştırın, hadi gözünüz aydın' gibi bir çıkışla insanların sevinmesini bekleyeceksiniz. Çünkü alacaklarımız var, geleceğimiz var. Bu yatmayan sigortalar dünümüzü mahvettiği gibi geleceğimizi de mahvediyor.”

BORÇLA YAŞIYORUZ

Ankara'da kafe sektöründe çalışan 21 yaşındaki Ulaş Kızılırmak ise şunları anlattı:

“Tek istediğimiz kafelerin açılması kafeler açılırsa sadece iş yerlerimize değil, hayata da dönmüş olacağız. Bu sürecin bizden maddi götürüsü çok oldu ama psikolojik olarak da çok yıprandık. Borçlarla yaşıyoruz. Bu durum onurumuza dokunur hale geldi.”

Pandemi sürecinde işsiz kalan bar çalışanlarından biri olan Gani Emre Aydoğan ise barların bir yıldır kapalı olduğuna dikkat çekerek “Bar çalışanları aylardır kaderlerine terk edildi. Sigortasız çalışan onlarca bar çalışanı hiçbir destekten de yararlanamıyor” dedi. Birçok bar çalışanının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma geldiğini aktaran Aydoğan, iş yerlerinin açılmasını, açılmayacaksa da insanca yaşamaya yetecek destekler verilmesini talep etti.

Ekonomi Servisi/ANKA