Rus ordusunun ana tedarik arteri olan Kerç Köprüsü vuruldu. Kiev yönetimi "Bu bir başlangıç" derken Estonya Ukrayna'yı kutladı. Moskova "Suç mantığı NATO rejimlerini birbirine kenetledi" tepkisini verdi.

Bu bir başlangıç
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna savaşı Rusya'nın sahasına yıkmak için cephe hattını genişletiyor. Ukrayna ordusunun Donbass ve güneyde ilerleyişini sürerken Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü hedef alındı. Dün sabah saatlerinde petrol yüklü bir tankerin infilak ettirilmesi sonucu köprünün bir bölümü çöktü. Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda köprünün kara taşıtlarına açık olan iki bağlantısından birinin çöktüğünü, diğerinin ise hasar aldığını açıkladı.Patlama nedeniyle yakında bulunan yük trenindeki 7 yakıt yüklü vagon alev alırken 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Köprüde trafik uzun bir süre askıya alınırken akşama doğru açıklama yapan Kırım Lideri Sergey Aksenov, hasar oluşan köprünün yeniden trafiğe açıldığını duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olay hakkında bilgi verildiğini ve özel soruşturma komisyonu oluşturulduğunu açıkladı.

HER ŞEY YIKILMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mihalio Podolyak yaptığı paylaşımda, “Bu sadece başlangıç” dedi. Podolyak Twitter üzerinden, “Yasa dışı olan her şey yıkılmalı, çalınan her şey Ukrayna’ya geri verilmeli. Rusya’nın işgal ettiği her yer geri verilmeli” paylaşımında bulundu.

Ukraynalı müzakereci ve iktidardaki Ukrayna Halkın Hizmetkârı Partisi Başkanı David Arakhamia da Telegram hesabından, "Rus kaçak inşaatı çökmeye ve alev almaya başladı. Nedeni basit, patlayıcı bir şey inşa ederseniz, er ya da geç patlayacak. Ve bu sadece başlangıç" paylaşımında bulundu.

Köprüdeki patlama Harkiv kentinde meydana gelen saldırılardan saatler sonra gerçekleşti. Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov, kentteki patlamaların füze saldırısı sonucu olduğunu duyurdu.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Ukrayna özel kuvvetlerini tebrik etti. Estonyalı Bakan ayrıca, Kiev makamlarının uzun süredir köprüyü öncelikli hedefler arasında saydığını hatırlattı. Reinsalu'ya tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise yaptığı paylaşımda, “Cinayet, sabotaj, yıkım, provokasyon ve sahte kurgular. Suç mantığı NATO rejimlerini birbirine kenetledi” ifadelerini kullandı. Zaharova ayrıca Estonyalı bakanın açıklamasını, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarına yönelik sabotaj için ABD'ye teşekkür eden eski Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski'nin tepkisiyle karşılaştırdı.

***

SÜREÇ UKRAYNA LEHİNE GELİŞİYOR

İstanbul Arel Üniversitesi’nden Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Oktay Bingöl, köprüye saldırıyı ve savaşın askeri boyutunu değerlendirdi:

Doç. Dr. Oktay Bingöl - Emekli TuğgeneralDoç. Dr. Oktay Bingöl - Emekli Tuğgeneral


"Süreç Ukrayna’nın lehine doğru gelişiyor, çünkü çok fazla yardım alıyor. İnsan gücü ve en önemlisi de istihbarat yardımı alıyor. Bunu hem NATO’dan hem Batı ülkelerinden hem de özel şirketlerden alıyor. Örneğin Elon Musk Starlink uydusuyla açık açık istihbarat veriyor Ukrayna ordusuna. Dolayısıyla bunlar büyük işler. Bir de tabii Rusya’nın işgal ve ilhak ettiği yerlerde nüfusun tamamı Rus yanlısı diye bakmamak gerekiyor. Rusya nasıl Donbass’ta, başka bölgelerde, kendine müzahir diyebileceğimiz unsurları, sivil halkı kullandıysa Ukrayna da aynısını yapabiliyor. Yani Kırım ilhak edildi, bu ilhak edilen bölge tamamen Rus yanlısı değil, dolayısıyla oradan insan istihbaratı alınabiliyor. Ayrıca artık Ukrayna’nın elinde çok uzun menzilli ve isabetli atış yapabilen sistemler var. Bu savaş yedi aydır devam etmiyor. 2014’ten beri, yani sekiz yıldır devam ediyor fiziki olarak. Daha önceki gerginliklerle beraber düşünürsek bu çok uzun bir savaş.

RUSYA MORAL KAYBEDİYOR

Sürekli alan kaybeden, sürekli malzeme, sistem ve insan gücü eksikliği yaşayan, morali git gide bozulan bir Rusya var tabii. O da artık savaşın her alanında ciddi hatalar yapıyor gibi gözüküyor. Zaten en son Putin’in ilan ettiği kısmi seferberliğin yürütme şeklinde de gözüktü bu. Plansız, geriye dönüşler yapılan, verilen bir emrin ya da çıkarılan bir kanunun sonradan değiştirildiği, toplumsal birtakım huzursuzluklar yaratan bir uygulama gördük. Bütün bunları aslında Rus karar verme ve uygulama sisteminde yani yönetiminde birtakım sıkıntılar olduğunun emareleri olarak görmek gerekiyor. Böyle emareler varsa tabii savaşta hatalar da çok fazla olabiliyor o tür yönetimlerde. Bir taraftan Rusların savaşma yeteneği, kapasiteleri gitgide azalıyor. Belki vurucu kapasiteleri kağıt üzerinde çok fazla hâlâ; silahları var, büyük tankları var, nükleer silahları var ama bunların harekat alanında etki yaratması gittikçe zorlaşıyor. Yani spesifik hedeflerde, belirlenmiş sınırlı mekanlarda, sınırlı sürelerde ve sınırlı hedeflerde yapılan harekatta gitgide daha az etki yaratabiliyor.

Rusya tabii ki başka yollar bulacak, bunu mutlaka deneyecektir yani o ikmalini yapmaya çalışacaktır ama zaten Rusya’nın harekâtın başından beri gördüğümüz temel birkaç zorluğu var. Onlardan bir tanesi lojistik zorlukları. Örneğin hatırlarsak şubat-mart aylarında, hemen harekâtın başında Kiev’e yönelttiği uzunluğu 40-50 km’ye ulaşan bir konvoyu vardı. Tabii o birkaç tugaydı ama onların lojistiğini yapamadığı için harekatı da ileri doğru götüremedi.

Çok radikal bir değişim olacağını ve çok hızlı bir ilerleme ve çok hızlı bir geri çekilme olmayacağını düşünüyorum. Buna ortam hazır olsa bile Ukrayna ordusunun çok temkinli gideceğini düşünüyorum. Temkinli ve yavaş olarak gidecektir. Yani çok büyük, radikal bir şey beklemiyorum. Karşılıklı bu tür hamlelerle zaten Rusya mutlaka bunun cevabını vermeye çalışıyor, daha ötesini bile verecektir herhalde. Temas hattında karşılıklı hamleler, derinlikteki bir hedefi vurma, ileri doğru gitme, hâttâ ufak tefek geri çekilmelerle yürüyecektir. Rusya zaten bundan sonraki stratejisini belli etti gibi. Toparlanıp ilhak ettiği belli bölgeleri tahkim etmeye çalışacak. Personel seferberliğini bitirip onları eğiterek gönderebilirse sanıyorum yeniden bir teşkilatlanma süreci içerisindeler. Onlarla beraber ilhak ettiği bölgelerde, kaybettiği yerleri de yeniden ele geçirmek üzere Rusya birtakım ileri harekatlar başlatabilir diye düşünüyorum. Tabii ki Ukrayna’nın da buna hazırlığı vardır, cevap verecektir. Genel olarak cephe hattı boyunca karşılıklı hamlelerin ve yıpratmaların olduğu, zaman zaman da derinlikteki hedeflere vuruşların olduğu, genel anlamıyla statik bir durum bekliyorum."