Amasra’da termik santral kurma hayali, halkın direnişiyle yıkılan Hattat Holding’in Belediye Başkanı Çakır’a açtığı 1 milyon liralık tazminat davası ertelendi. Çakır, “Bu dava hınç alma operasyonu” dedi.

Bu bir hınç davası

HABER MERKEZİ

Bartın’ın Amasra ilçesinde termik santral kurmak isteyen Hattat Holding’in Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a açtığı 1 milyon TL’lik tazminat davasının ilk duruşması dün görüldü. İstanbul Çağlayan Adliyesi 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşma, 1 Mart 2022 tarihine ertelendi.

Belediye Başkanı Çakır, Hattat Holding’e bağlı HEMA şirketi ile ortaklık görüşmesi yapan Çinli firmaya mektup yazdı. Çakır, şirketten duydukları rahatsızlıkları belirterek Çinli firmaya Amasra’ya gelmemelerini istemişti. Bunun üzerine Bartın’da termik santral kurmak isteyen ancak bölge halkının büyük direnişi sonucu iptal edilen projenin sahibi Hattat Holding, ‘ticari itibarını zedelediği’ iddiasıyla Bartın Platformu Eşsözcülüğünü yürüten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a ve Amasra Belediyesi’ne ‘1 milyon liralık tazminat davası açtı. İlk duruşması görülen ve ertelenen davanın ardından BirGün’e konuşan Çakır, “Biz bu davayı hem sindirme istediği hem de hınç alma operasyonu olarak görüyoruz. Toplumsal muhalefetin direncini kırmak için yapılmış bir hamle olarak okuyoruz. Baştan beri söylediğimiz gibi kömür çıkartılacaksa kamu eliyle yapılmalı. Ve biz termik santrala şimdiye kadar geçit vermedik, şimdiden sonra da vermeyiz” ifadelerini kullandı.


AMAÇ MÜCADELEYİ CEZALANDIRMAK

Dava öncesinde ise adliye önünde bir basın açıklaması yapıldı. Bartın Platformu’nun yaptığı açıklamaya İstanbul Bartınlılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Karadeniz İsyandadır, Greenpeace, Tema Vakfı, Türkiye Ormancılar Derneği, Loç Vadisi Dayanışması, Yeşil Yaşam İnisiyatifi, Sol Parti Parti Meclisi üyesi Alper Taş ve CHP Amasra İlçe Başkanı Seyhan Bilgin de destek verdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Hattat Holding’in tüm hukuksuz girişimlerine karşı açılan 10’u aşkın dava zaferle sonuçlanmış ve en son Danıştay 6. Dairesinin, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na termik santralin işlenmesini sağlayan değişikliği iptal etmesiyle Amasra’da termik santral haritadan silinmiştir. Bizlerden 1 milyon TL talep edilen bu davanın asıl amacı; Bartın-Amasra halkının geçtiğimiz süreçte hukuki zaferle sonuçlanan termiksiz yaşam mücadelesini cezalandırmak ve mücadele edenleri sindirmektir.” Haber Merkezi