İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson bir süre önce muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn hakkında “vatana ihanet ediyor” iddiasında bulunmuştu. Bizim gibi ülkelerde dileyen dilediği herkes için bu tür cümleleri rahatlıkla sarf edebilir malum, ama İngiltere gibi ülkelerde bu tür bir iddia ortaya atarsanız kanıtlamak durumundasınız.

Sonra tartışma nasıl gelişti, nasıl sonuçlandı izleyemedim pek. Ama dün konuyla ilgili BBC’de ünlü sunucu Andrew Neil’in programına rastladım. Sosyal medyada paylaşılmış, dolayısıyla ne zaman yayınlandığını bilmiyorum. Ama erken ya da geç fark etmez. Neil’in, BBC gibi bir devlet kanalında, iktidar partisi milletvekili Steve Baker’i bu konuda nasıl sıkıştırdığını seyrettim. Neil’de ne işten atılırım, ne cemküçükvari bir tetikçinin saldırısına uğrarım korkusu yoktu hiç.

Andrew Neil İşçi Partisi’ni destekleyen bir gazeteci değil bu arada. Bildiğim kadarıyla Corbyn’e özel bir sempatisi de yok. Aşağıda aktaracağım tartışmayı bu gözle okumanızı rica edeceğim.

Andrew Neil: Savunma Bakanı Sayın Corbyn’nin “ülkeye ihanet ettiğini” söyledi. Bunu nasıl yaptı sizce?

Steve Baker: Şey, Savunma Bakanı kullanacağı kelimeleri elbette kendi seçer, ancak benim açımdan da…

AN: Ülkeye ihanet etti mi, onu soruyorum…

B: Şey…Jeremy Corbyn, bence ülke için çok büyük bir tehlike çünkü..

N: Ülkeye ihanet etti mi?

B: Çünkü savundukları açısından bakarsak…

N: Bakın, insanlar sizin gibi düşünebilirler. Ama Savunma Bakanı ya da hükümet Majestelerinin muhalefetini vatana ihanetle suçluyor. Bu önemli. Soruyorum. Nasıl? Bunu anlatın.

B: Şey bakın..bu soru aslında Williamson’a sorulmalı…

N: Öyleyse aynı fikirde değilsiniz, öyle mi?

B: Ben gerçekten yorum yapmak…

N: Ülkeye ihanet ettiğine inanıyor musunuz?

B: Corbyn’in bu ülke için tehlike olduğuna inanıyorum.

N: Bakın bu politik bir yorum. Görüşünüz böyle olabilir. Bu hakkınız. Herkes parti içinde böyle düşünebilir. Ama ihanet bütünüyle farklı bir kavram. Bu çok ciddi bir suçlama. Çek arşivleri yöneticisi Corbyn ile ilgili herhangi bir kayıt olmadığını açıkladı. Alman arşivleri sorumluları Stasi belgelerinde Corbyn’nin adının geçmediğini belirttiler. Tekrar soruyorum. Jeremy Corbyn bu ülkeye nasıl ihanet etti. Söyler misiniz?

Bu gerçek bir skandal sayın Baker. Corbyn ne yaptı etti ayrı mesele ama bu gerçekten bir bilgi kirliliği. Ve sizin partili, arkadaşlarınız da bu kirli bilgiyi yayınlamakta bir sakınca görmüyor. Bu gerçek bir skandal. Sizce de öyle değil mi?”

Steve Baker’in yerinde olmak istemezdim doğrusu. İktidar milletvekili olmasına rağmen, doğru sorularla karşılaştığında nasıl afalladığını görmenizi isterdim.

Milletvekilliği, yandaşlık, tetikçi gazetecilik bizim memlekette kolay sadece.

Küçüklü büyüklü tadını çıkarıyorlar Türkiye’nin.