Bu bütçe savaş ve sermaye için

BirGün ANKARA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 Yılı Bütçe Teklifi’nin geneli üzerindeki görüşmeler başladı. Muhalefetin “israf bütçesi” eleştirileri altında gerçekleştirilen görüşmelerin canlı yayınlanması talebi “tutanak tutulduğu” gerekçesiyle geri çevrildi. Muhalefet milletvekilleri ve meslek örgütleri, AKP’den halkın yararına ve emekçilerin hakkını koruyan bütçe talebinde bulundu.


CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği konuşmada, AKP’nin kanunları istismar ettiğini söyledi. Bütçe üzerine partisi adına söz alan Kuşoğlu, İktidarın halkın bütçesinden Varlık Fonu’na para aktardığını vurgulayarak, “AKP'nin kanunları istismar ettiğini söyleyeceğim. Bütçe ve kesin hesap kanunlarını. Bunun gerekçesi de şudur, genel uygunluk bildiriminde, bu dönemde yedek ödenek kullanımı 96,5 milyara çıkmış. Ödenek üstü gider, 94 -95 milyarı bulmuş. Şimdi bunların kanuna uygun olduğunu söylüyoruz, ‘bütçe kanununa uygun’ diyoruz. Ancak bunlar hukuka aykırı, yedek ödenek kullanımı, ödenek üstü gider, kanuna uygun ama hukuka aykırıdır, bütçe ve bütçe hakkı kavramlarına aykırıdır.

HDP’li Garo Paylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerin halka açık yapılması gerektiğini ifade ederek televizyon ve ajansların da komisyonda kalmasını istedi. Paylan’ın bu talebine karşı çıkan komisyonun AKP’li Başkanı Cevdet Yılmaz, “Tam tutanak tutuluyor, isteyen herkes bu tutanaklara erişebilme hakkına sahip” dedi.

AKP’nin “faiz bütçesi” hazırladığını vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Garo Paylan, şunları söyledi: “Bu bütçe faizin bütçesidir. Faiz karşı olduğunu söyleyenler. Rahmetli Erbakan bugün burada olsaydı ‘Sizi gidi faizciler sizi’ derdi. Faizden yanasınız, faizcisiniz. Faize karşı olduğunuzu söyleyip bütçedeki en büyük kaynağı faize ayırıyorsunuz. Bu bütçenin en büyük bakanlığı nedir, biliyor musunuz? Faiz bakanlığıdır. Ne Milli Eğitim Bakanlığı ne Sağlık Bakanlığı ne Teknoloji Bakanlığı ne Sosyal Politikalar Bakanlığı.”

EMEKTEN YANA BÜTÇE

KESK, 2022 Yılı Bütçe Teklifi’ni eleştirdi, bütçenin bu haliyle hayata geçirilmemesi talebinde bulundu. Bütçenin barıştan, emekçilerden, halktan yana olmadığını ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yaptığı açıklamada, “Bizim cebimizden alıp işverenlere, patronlara, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği , ‘hazine garantisi’ni faiz olarak aktarmayı, savunma ve güvenlik adı ile savaş harcamalarını artırmayı temel alan bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Eğitime, sağlığa, yatırıma, istihdama yeterli pay ayrılamayan 2022 merkezi bütçede aslan payının en büyük ortağı yine sermayedir, büyük patronlardır, beşli çete olarak bilinen yandaş müteahhitlerdir. Her yıl gittikçe artarak adeta bütçeyi yutan bir kara deliğe dönen vergi harcaması bunun en büyük ispatıdır” dedi.