Hatice Tusu. Erkek şiddetinin aramızdan aldığı kadınlardan sadece bir tanesi. Oğlu, sevdikleri ve avukatı bu cinayetin tıpkı diğerleri gibi bir iki gün konuşulup unutulmasını istemiyor.

Bu cinayet önlenebilirdi

Berkay SAĞOL

Aydın’ın Didim ilçesinde 10 Ekim’de kaybolan ve 14 Ekim’de katledilmiş halde bulunan emekli hemşire Hatice Tusu’nun acısını yaşıyor. İlçede, hayat dolu, paylaşmayı seven bir kadının katledilmesinin öfkesine, emsal davalarda hafifletici unsurlar olduğu gerekçesiyle katilline ceza indirimi uygulanması endişesi eşlik ediyor.

Benzer endişeyi Hatice Tusu’nun oğlu Taylan Öner de yaşıyor.

Öner, katilin herhangi bir indirimden faydalanmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade ederek, “Her ihtimali düşünerek hareket ediyoruz. Yargıya güveniyoruz. Aslında yurttaşlar ciddiye alınsa, İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri tam olarak uygulansa bu yaşananların hiçbiri asla yaşanmaz. Dernekler ve platformlarla irtibat halindeyiz onlar da bu sürece müdahil olmak istiyorlar. Ben hukukçu değilim ancak bu kadar hassas bir konuda kadınları korumak için Meclis’ten daha hızlı yasalar geçirilebilir. Eğer caydırıcı ceza almasını sağlayabilirsek belki başka insanları kurtarabiliriz” dedi.

KADIN BEYANI YETERLİ OLMALI

Didim Kibele Kadın Derneği Yöneticisi Av. Zekiye Baran ise erkek şiddetine karşı kadınların savunmasız bırakıldığını söyledi. Hatice Tosun olayında da benzer bir süreç yaşandığını söyleyen Av. Baran, “Genel olarak ihmaller zinciri kadınların ölmelerine sebep oluyor. Bize başvuran kadınları 6284 sayılı kanun gereği biz yönlendiriyoruz. Ancak karakolda ‘Yine mi geldin?, ‘Yine neden geldin?’ gibi sorularla karşılaşıyoruz. Her şeyden önce bir kadın ‘Benim yaşamım tehlikede’ diyorsa devlet onunla ilgili her türlü önlemi almak zorunda. Başka hiçbir şeye gerek yok kadının beyanı yeterli olmalı. Asla hafifletici bir neden olmamalı en ağır cezalar verilmeli” ifadelerini kullandı.

***

ARKADAŞLARI HATİCE TUSU’YU ANLATIYOR

Saliha Aygün: Arkadaşım, dostum iyi bir anne, çalışkan bir kadın, sanatsever, doğaya ve hayvanlara saygılı örnek bir insandı. Arkadaşımın katlini gerçekleştiren insan da koromuzun bir üyesiydi ancak en ağır şekilde cezalandırılmasını da istiyorum.

Elif Sırthan: Fail uzun zamandır yasal takip altındaydı ve uzun zamandır psikolojik bir şiddet vardı. Toplum tarafından kabul görmüş bir kişiydi. Mücadele sürecinde kişinin aslında sosyopat biri olabileceğini maalesef anlatamamıştık. Çoğu kadın cinayetlerini işleyen kişilerde aslında benzer profilleri görüyoruz. Toplumun asla toz konduramadığı o yapmaz dediği kişiler bu cinayetleri işliyor. Zamanında gerekli müdahaleler yapılmış olsaydı bu cinayet kesinlikle önlenebilirdi.