Günlerdir süren kurak ve sıcak hava yerini önce yağmur ardından kar yağışına bıraktı. Ancak asıl yağış bugünden itibaren geliyor. Uzmanlar İstanbul’da yarın 10-20 santimlik kar yağışı beklendiğini duyurdu.

Bu daha başlangıç daha güçlüsü yolda

Haber Merkezi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aylardır devam eden yağışsız günlerin ardından kar sevinci yaşandı. Doğu’dan Batı’ya sayısız il dün yağan karla beyaza büründü. Korona günleri ve susuzluk haberleriyle bunalanlar oluşan kartpostallık manzaraların keyfini çıkardı. Ancak yağışın yoğun olduğu kentlerde ulaşımda sıkıntılar yaşandı. Köylerle bağlantı kesildi.

20 SANTİM KAR BEKLENEN İLLER

Kar Erzurum, Kars, Ardahan, Tunceli ve Ağrı’da etkili oldu. Ekipler yolları açık tutmak için çalışma yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü son değerlendirmesinde Kıyılar ve Güneydoğu Anadolu’da yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli yağmur (21- 50 mm), Balıkesir, Bursa, Yalova, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Dersim, Erzurum, Ardahan, Bingöl, Muş, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde ise yoğun kar (10-20 cm) şeklinde olması bekleniyor.

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Rüzgârın, Marmara’nın kuzey ve batısı, Kıyı Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı da dikkatli olunması istendi. İstanbul’da ise özellikle yüksek kesimlerde sabah saatlerinde kar yağışı görüldü. Avrupa Yakası’nda; Sarıyer’in yüksek kesimleri ve Arnavutköy’de adeta lapa lapa kar yağdı. Anadolu Yakası’nda da başta Çamlıca Tepesi olmak üzere bazı bölgelerde kar yüzünü gösterdi.

İSTANBUL IÇIN UYARI

Yağışın İstanbul’da bu gece sulu kar şeklinde tekrar başlaması, özellikle pazar ve pazartesi günü yoğun şekilde görülmesi bekleniyor. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, “4 yıldır böyle yoğun bir kar yağışı yoktu. 20-30 santimetrenin üzerinde kar yağışı alabileceğiz. Muhteşem kar geliyor. Poyrazın da etkisiyle tipi şeklinde yağacak” yorumunu yaptı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de “Kar yağışı cumartesi akşam, pazar ve pazartesi kuvvetlenecek’’ dedi.