Halkın iradesinin gasp edilmesine muhalefetin tepkisi büyük oldu. Kayyum atamaları, demokrasiye ve halk iradesine yönelik siyasi bir darbe olarak nitelendirilirken, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Millet iradesiyle inatlaşılmaz” dedi. 28 baro yaptığı ortak açıklamada ‘hukuksuz uygulamadan derhal vazgeçin’ çağrısı yaptı.

Bu darbe, sandığın anlamını yok eder

Halk tarafından seçilen belediye başkanlarının yerine atama kayyumlar getirilmesine muhalefet cephesinden de tepki büyük. CHP milletvekillerinin yanı sıra, Belediye Başkanları, onlarca baro ile çok sayıda emek ve meslek örgütü karara tepki gösterdi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı açıklamada, “Millet tarafından seçilen başkanların görevden alınması hukuki değil siyasidir. Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Millet iradesiyle inatlaşılmaz” dedi.

Öztrak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “5 ay önce millet iradesiyle göreve gelen belediye başkanları bu sabah görevden alındı ve valiler kayyum olarak atandı. Ülkemizde belediye başkanı olmanın koşulları bellidir. Hukukun üstünlüğü yok sayılmıştır. Darbe döneminde ne yapıldıysa bugün de aynısı yapılmıştır. Biz adalet ve demokrasinin tarafındayız. Erdoğan’ın merhametsiz zulmüne her zaman karşı çıktık.”

MİLLETİN İRADESİNİ YOK SAYIYORLAR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yaptığı açıklamada, “31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez” dedi.

‘DEMOKRATİK OLMAMIŞTIR’

Karara bir tepki de ‘AKP içindeki muhalifler’ olarak bilinen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘’Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının “bu şekilde” görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır’’ dedi.
Davutoğlu ise “Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir” ifadelerine yer verdi.

‘DARBE SADECE TANKLA YAPILMAZ’

Kayyum atamalarına tepki gösteren isimlerden biri olan CHP’nin hukukçu vekillerinden Sezgin Tanrıkulu da, darbenin sadece tankla tüfekle yapılmayacağının altını çizdi. Tanrıkulu, “Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının 4. ayda görevden alınarak yerlerine kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir” değerlendirmesinde bulundu.

EROĞUL: MİLLİ İRADE KISMİ OLAMAZ

Emekli Anayasa Hukuk Profesörü Dr. Cem Eroğul, kayyum atanmalarını BirGün’e değerlendirdi. “Milli irade, yalnızca İstanbul’da değil, ülkenin her karış toprağında geçerli olursa milli irade olur” diyen Eroğul, “Millet bölünmez bir bütün olduğuna göre, milli irade de kısmi olamaz. Ya geneldir, ya da yoktur. Diyarbakır, Mardin ve Van’da, halkın seçtiği belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanması, milli iradeyi hiçe saymak demektir. Bunu sineye çeken bir muhalefetin millet ittifakı iddiası da bütün inandırıcılığını yitirir. Demokrasi, ancak uğrunda mücadele edilirse yaşayabilir. Aksi halde, yerini faşizme bırakması kaçınılmaz olur.” ifadelerini kullandı.

BAROLARDAN ORTAK KAYYUM TEPKİSİ: HUKUK DIŞILIK TESCİLLENDİ

İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Bursa, Antep’in de dahil olduğu 30 baro ortak açıklama yaparak kararı kınadı. Seçim ve halk iradesinin idari bir karar ile ortadan kaldırılmasının en hafif deyimle idari bir darbe olduğuna dikkat çeken baroların yapıldığı açıklamada “Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul, Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır. Bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir” denildi.

AVRUPA: HALKIN TERCİHİNE SIFIR SAYGI

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’de kayyum atamaları sonrasında açıklama yaparak ” Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?” ifadelerini kullandı. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, sosyal medya hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kayyum atamasını eleştiren mesajını paylaşarak, “İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır, Mardin, Van’da Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Bence Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş tüm belediye başkanları söylemeye cesaret edemese bile aynı şekilde düşünüyor. Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanları seçildikten beş ay sonra terörle ilişkileri var iddiasıyla yine görevden alınıyor. Halkların tercihine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?” ifadelerine yer verdi.