Hopa’da 31 Mayıs 2011’de polisin kullandığı gaz bombası nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava bugün Trabzon’da başlıyor. Davaya çağrı yapan Hopa Halkı, “Metin Hoca’mız için mücadeleye devam ederek davayı sahipleniyoruz, katillerden hesap soracağız” dedi.

Bu dava hepimizin

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeye geldiği sırada düzenlenen protestolara yönelik polis müdahalesinde yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin dava bugün başlıyor. Hopa halkı, bugün saat 09.30’da Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davaya katılım çağrısı yaptı.

Hopalılar, dün kent meydanında basın açıklaması düzenledi. Atakan Aslıbay tarafından okunan açıklamada, 10 sene önce deresine, suyuna, yaşam hakkına sahip çıkan Hopalıların kaçırılan bu dava için Trabzon Adliyesi önünde olacağı vurgulandı.

‘EŞKIYA HOPALILAR’

Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili davanın on yıl sonra başladığını hatırlatan Aslıbay, “Polisin yoğun gaz kullanımı ve orantısız müdahalesi sonrası Metin Lokumcu bu meydanda hayatını kaybetti. Dönemin Hopa Kaymakamı ‘Emri ben verdim’ diyerek gazetelere demeçler verdi. Erdoğan aynı gün Trabzon’da yaptığı mitingde doğa ve yaşam alanlarına sahip çıkan Hopalılara ‘Eşkıya’ diyerek hedef gösterdi” dedi.

‘SAHİP ÇIKIYORUZ’

Gazlarla, TOMA’larla, çevik kuvvet polisleri ve özel kuvvetlerle Hopa’nın ablukaya alındığını hatırlatan Aslıbay, şunları dile getirdi: “Metin Lokumcu’nun, Hopa halkının sessiz kalacağını düşündüler. Ancak bizler mücadeleye devam ederek davayı sahiplendiğimizi ve katillerden hesap soracağımızı dile getirdik. Hopalılar katillerden ve sorumlulardan hesap sorma iradesini göstermiştir. Hopalıların kalbi hâlâ Metin Lokumcu ile atıyor. Bu davayı Hopalıların vicdanı, adaleti ve mücadelesinden kaçıramayacaklar. Katillerden ve emri verenlerden hesap soracağız.”

Öte yandan Metin Lokumcu’nun dostları ve ailesi davaya yoğun katılım çağrısı yaparken Trabzon Valiliği ise kentteki eylem ve etkinlikleri yasakladı. Ana caddeleri, kamu binalarını ve burada yapılacak her türlü etkinlikleri 1 hafta yasaklayan Valiliğin gerekçesi, milli güvenlik ile koronavirüs salgını oldu.
Davaya demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de çağrı yaptı. Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu açıklamasında valiliğin yasak kararına tepki gösterilerek “Pandemi bahane edilerek Emek ve Demokrasi güçlerinin Metin Lokumcu için adalet talebine verdiği desteği engellemeyi kabul etmiyoruz” denildi. SOL Parti açıklamasında Lokumcu için adalet istenirken davaya destek çağrısı yapıldı. CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise “Lokumcu sadece insanca yaşamayı hayal ediyordu. İnsanca yaşamak için de ekosistemdeki tüm canlıların hakkına saygı duymak gerektiğini düşünüyor ve bunun için mücadele ediyordu” ifadelerini kullandı. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyeleri de davaya çağrı yaptı.

***

10 YILDA NELER OLDU?

31 Mayıs 2011
Artvin Hopa’da, devrimci öğretmen Metin Lokumcu 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası için kente geldiği sırada yapılan protestolarda polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitirdi. Erdoğan, olayın ardından yaptığı açıklamada “Eli taşlı eşkıyalar Hopa’ya inmiş” dedi.

16 Aralık 2011
Trabzon Adli Tıp Kurumu (ATK), hazırladığı raporda Lokumcu’nun ölümünü ‘biber gazı ve heyecanın tetiklemesi sonucu gerçekleşen kalp krizine bağlı ölüm’ olarak tanımladı.

10 Şubat 2012
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de 2012 Şubat’ta olayın ardından bir rapor hazırladı. Raporda, Lokumcu’nun gerçek ölüm nedeninin biber gazına maruz kalma olduğu açıklandı.

26 Eylül 2012
Hopa olaylarıyla ilgili 26 Eylül 2012’de hazırlanan müfettiş raporunda Hopa’da 22 kişinin hastaneye başvurduğu ve yalnızca ikisinin yatılı tedavi gördüğü, 17 polisin yaralandığı belirtildi. Biber gazı kullanan 20 polisin ifadesi ancak 3 yıl sonra alındı. Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan ifadelerde bazı polisler Lokumcu’nun güvenlik görevlilerine taş ve sandalye attığını öne sürdü.

27 Temmuz 2020
ATK ve TBB’nin 2012’deki raporlarına rağmen Lokumcu’nun ölümüne ilişkin iddianame 2020’de hazırlandı. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü ve 13 polis hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ gerekçesiyle dava açıldı.

23 Aralık 2020
Dava, 24 Aralık’ta Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlamadan bir gün önce ‘güvenlik’ gerekçesiyle Trabzon’a nakledildi.