Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklandı. Bu tutar, patron ve hükümet işbirliğiyle belirlendi. Bir kez daha sefalete mahkûm edilen emekçiler isyan etti.

Bu devran böyle gitmez!

EMEK SERVİSİ

Asgari ücret, yine sefalet ücreti oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü ve son toplantısında, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti brüt 2 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirledi. Karar işveren ve hükümet işbirliğiyle, oy çokluğuyla alındı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Böylece geçen yıla göre net asgari ücret 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. Kasım 2020’de enflasyon yüzde 14,03 gerçekleşmişti. Bu oranın yaklaşık 7 puan üstünde bir artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü bir kez daha tutmuş olduk” dedi.

BUGÜN GEÇİNMEYE BİLE YETMEZ

Bu tutarı belirlerken ekonomik dengelerin yanı sıra salgının olumsuz etkilerini de göz önünde bulundurduklarını iddia eden Selçuk, patronlara verilen asgari ücret desteğinin tüm işletmeler için 75 lira olarak sürdürüleceğini açıkladı.


Komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise işveren ve hükümet temsilcilerinden net 3 bin liranın üzerine bir teklif beklediklerini belirterek, “Birlikte belirledikleri net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Asgari ücret daha tespit edilirken eksiktir. Bugünün geçim şartlarına bile yetmeyecek oranda bir rakam tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Hak-İş ve DİSK ile birlikte görüşlerini ve asgari ücret belirlenirken temel alınması gereken ilkeleri 4 Aralık’tan itibaren açıkladıklarını hatırlatan Irgat, bunların dikkate alınmadığını söyledi. Irgat, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçiler, aileleriyle birlikte yine yoksullukla, geçim şartlarının her geçen gün artan ağırlığıyla karşı karşıya bırakıldı. Anayasa’mızda yer alan çalışanların geçim şartları yine dikkate alınmadı. Çalışanları 2021 yılında zor günler beklemektedir. Yine fedakârlığın ücretlilerden beklendiğini görüyoruz.”

MİLYONLAR YİNE MAĞDUR EDİLDİ

Komisyon çalışmalarında belirleyici olanın her zaman hükümetin yaklaşımı olduğunu vurgulayan Irgat, “Hükümetin tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli işçilerden yana kullanmadığını anlıyoruz. Asgari ücret alarak yaşamlarını zorlukla sürdürmek zorunda olan milyonlarca çalışan ve ailesi yine mağdur edilmiştir” dedi.

Komisyonda patron kesimini temsil eden TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Ne yazık ki salgın kaynaklı sıkıntılar henüz bitmedi dünyada, ülkemizde de devam ediyor. Komisyon, çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda kararını verdi. Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.